Δύο γυναίκες νεκρές από το σεισμό στη Λευκάδα

Δύο γυναίκες νεκρές από το σεισμό στη Λευκάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σεισμός έντασης 6 ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λευκάδας.

Ιδιαίτερα αισθητός στα νησιά του Ιονίου και στα Δυτικά της Πελοποννήσου έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λευκάδας. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιστούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό, ενώ τουλάχιστον είναι τέσσερις οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο δήμαρχος Λευκάδας, Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.

Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα έως τα Γιάννενα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών μετά τον πρωινό σεισμό, μεγέθους 6,1 ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί και έγινε αισθητός στη μισή ηπειρωτική Ελλάδα και βρήκαν τον θάνατο 2 γυναίκες.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω από 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.