Δυο βομβιστικές επίθεσεις με νεκρούς σε Χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο

Δυο βομβιστικές επίθεσεις με νεκρούς σε Χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 25 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 50. Δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στην Αλεξάνδρεια.

«Μαύρη Κυριακή» αναδεικνύεται για την Αίγυπτο η σημερινή Κυριακή των Βαΐων, μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση από έκρηξη βόμβας μέσα σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός ‘Αχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία.

Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό “αν είχε τοποθετηθεί βομβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε”.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τάντα, όπου διακομίσθηκαν τα θύματα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 25, μεταδίδει το AFP.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος και καταδίκασε την δολοφονική πράξη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. ‘Ηταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Διπλή επίθεση

Μετά την έκρηξη στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα, οι εξτρεμιστές κτύπησαν και μία κεντρική εκκλησία στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια!

Το γεγονός της δεύτερης έκρηξης στην Αλεξάνδρεια επιβεβαίωσε με δηλώσεις του πριν από λίγο στο κανάλι «ON TV» ο γραμματέας του κόπτη Πατριάρχη.

Βομβιστική επίθεση σε χριστιανική εκκλησία της Αιγύπτου/ Photo AP
Βομβιστική επίθεση σε χριστιανική εκκλησία της Αιγύπτου/ Photo AP
Βομβιστική επίθεση σε χριστιανική εκκλησία της Αιγύπτου/ Photo AP

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η «Αλ Αχράμ», η δεύτερη έκρηξη φαίνεται να έχει σημειωθεί κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια.

Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Έξι είναι οι μέχρι ώρας νεκροί και αρκετοί είναι οι τραυματίες από έκρηξη.Μέχρι τη στιγμή αυτή, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για καμία από τις δύο επιθέσεις κατά των εκκλησιών.

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Πατριάρχης 

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ για τα τρομοκρατικά κτυπήματα σήμερα Κυριακή των Βαΐων, που κόστισαν τη ζωή 31 τουλάχιστον Αιγυπτίων και τραυμάτισαν δεκάδες.

Βαρύς είναι ο θρήνος και στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τα θανατηφόρα τρομοκρατικά κτυπήματα που δέχτηκαν σήμερα οι Κοπτικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο άκουσμα των θλιβερών γεγονότων που αμαυρώνουν μία από τις πιο μεγάλες ημέρες της Χριστιανοσύνης, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είμαστε στο πλευρό του Αιγυπτιακού λαού, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια, της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

“Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο”, κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.