Διπλή διαπραγμάτευση υπό το βάρος μέτρων ύψους 9 δισ.

Διπλή διαπραγμάτευση υπό το βάρος μέτρων ύψους 9 δισ.
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Μια μέρα μετά την εντολή του Eurogroup να περάσουν και τα έκτακτα μέτρα, οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Eurogroup του Άμστερνταμ για προώθηση ενός πακέτου μέτρων συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγμάτευσεων.

Από σήμερα το απόγευμα τα στελέχη της κυβέρνησης και των δανειστών θα αναζητήσουν, μεταξύ άλλων, και τη φόρμουλα για την ένταξη των έκτακτων μέτρων ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτευχθεί.

Από την πλευρά των θεσμών οι παρεμβάσεις που αναμένεται να προταθούν στην κυβέρνηση για τα έκτακτα μέτρα δεν είναι άγνωστες: μειώσεις μισθών, περικοπές στις συντάξεις και επιπλέον φόροι.

Την ίδια στιγμή εκκρεμούν και ζητήματα που αφορούν το πακέτο των 5,4 δισ. τα οποία δεν βρίσκονται στην κατηγορία των «έκτακτων», όμως περιλαμβάνουν εξαιρετικά σκληρές αποφάσεις. Ήδη, μάλιστα, το πρώτο μέρος αυτών των μέτρων κατατέθηκε με το πολυνομοσχέδιο της Παρασκευής για φορολογικό και ασφαλιστικό, με τα ζητήματα του αφορολόγητου, των κόκκινων δανείων και των ακόμη περισσότερων έμμεσων φόρων να είναι υπό διαπραγμάτευση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει την άποψη που εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή τα έκτακτα μέτρα δεν συνιστούν νέο μνημόνιο, ούτως ώστε να κερδίσει το χαμένο πολιτικό κεφάλαιο των τελευταίων ημερών. Επιπλέον, το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί την αβεβαιότητα γύρω από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης πριν το Πάσχα όπως είχε δεσμευτεί, ή έστω την οριοθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών ούτως ώστε να ανοίξει το ζήτημα του χρέους.

Όμως, εκτός από τα έκτακτα μέτρα, το Eurogroup του Άμστερνταμ έδειξε ότι και για το χρέος δεν βιάζεται να κινήσει τις διαδικασίες. Ξεκαθάρισε σχεδόν πως ούτε η επόμενη σύνοδος θα ανοίξει κάποια κεφάλαια του ζητήματος, ούτε η πλευρά Σόιμπλε είναι διατεθειμένη να συνδέσει με πιθανή πολιτική απόφαση του επερχόμενου Eurogroup το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί εκτάκτως τη Μεγάλη Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή η ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα αυξάνεται, καθώς οι αποπληρωμές δόσεων τον Ιούνιο και η προειδοποίηση του επικεφαλής του ESM για το θέμα, δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι το ζήτημα με τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να «κλειδώσει» μαζί με αυτό του χρέους, ούτως ώστε να απελευθερωθεί και το ΔΝΤ από τις δικές του επιφυλάξεις για να παραμείνει ενεργά στο πρόγραμμα.

Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, αυτά τα μέτρα των 3,6 δισ. δεν θα αναθεωρηθούν, παρά τα καλά νέα από την Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2015. Θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ είναι ότι όπως το 2013 τα στοιχεία ήταν άκρως θετικά και ανανεώθηκαν επί τα χείρω, έτσι και τώρα μπορεί να συμβεί το ίδιο. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, το όπλο της αμφισβήτησης και δείχνοντας με τη στάση της μια ένδειξη αναξιοπιστίας απέναντι στα νούμερα που παίρνει από την Ευρώπη, το Ταμείο θα κρατήσει την ίδια ακριβώς στάση και στο έκτακτο πακέτο μέτρων.