Να ψηφιστεί τώρα το πακέτο έκτακτων μέτρων 3,6 δισ. ζητάει το Eurogroup

Να ψηφιστεί τώρα το πακέτο έκτακτων μέτρων 3,6 δισ. ζητάει το Eurogroup
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ EUROGROUP

Δεν κάνουν πίσω οι δανειστές για τα μέτρα - "κάβα". Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Πακέτο έκτατων μέτρων 2% του ΑΕΠ ως εγγύηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ζήτησε από την Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα, που θα ληφθούν μόνο εάν είναι απαραίτητο, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup που διεξήχθη στο Άμστερνταμ επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές πληροφορίες του Fortune.

«Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν. Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποιήσης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη (σσ Μεγάλη Πέμπτη). Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος» τόνισε. Ο πρόεδρος του Eurogroup απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα κοιτάξουν τις πιθανότητες reprofiling του χρέους μέσω της επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου «ωρίμανσης».

Παράλληλα ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. «Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Μένουν κάποια θέματα αλλά είμαστε πολύ κοντά».

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι χθες η κυβέρνηση δεν συζητούσε τη νομοθέτηση έκτακτων μέτρων από τώρα, αλλά πρότεινε απλά να υπάρξει δέσμευση για να γίνει κάτι τέτοιο το 2018, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Μένει η επίσημη απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Euronews την Πέμπτη δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα έκτακτα επιπλέον μέτρα, κάνοντας αναφορά και στα καλύτερα αποτελέσματα της Eurostat.

Μοσκοβισί: Μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα
Έγινε σημαντική πρόοδος στην Αθήνα σε όλα τα μέτωπα, τόνισε ο επίτροπος. Σχολιάζοντας τα έκτακτα μέτρα σημείωσε ότι είναι μια λογική λύση που μπορούν όλοι να δεχτούν. Θα παρθούν αν χρειάζεται και στόχος είναι να υπάρξουν εξασφαλίσεις σε όλους και τους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια.

Μεταρρυθμίσεις, έκτακτα μέτρα και χρέος είναι απαραίτητα για να περάσει η Ελλάδα σε ανάκαμψη. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση το γρηγορότερο. Αυτό είναι τώρα εφικτό αλλά απαιτείται ένα πακέτο που θα είναι ισχυρό και κοινωνικά δίκαιο.

Η ανακοίνωση του Eurogroup
Οι Θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις αναφορικά με την επικείμενη πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα κατάλληλο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα εφαρμόσει η Ελλάδα.

Αν και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής στρατηγικής και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές να καταλήξουν με ομαλό τρόπο σε συμφωνία με τους θεσμούς για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει και ορισμένα προληπτικά μέτρα και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το Eurogroup ευελπιστεί ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών και εάν συμβεί αυτό, είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μία έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα μέτρα για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Διαβάστε ακόμη:

Ρέγκλινγκ: Συμφωνία αλλιώς… καήκαμε

Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προληπτικά

Η Λαγκάρντ αμφισβητεί εμμέσως τα στοιχεία της Eurostat