Διπλωματικός «πυρετός» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Διπλωματικός «πυρετός» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Οι ΗΠΑ απελαύνουν 35 Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απελαύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες και κλείνει δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ σε αντίποινα για μια σειρά παρενοχλήσεων στη Ρωσία εναντίον αμερικανών διπλωματών στη Μόσχα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν 72 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις από το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«Οι ενέργειες αυτές αναλήφθηκαν σε αντίδραση στη ρωσική παρενόχληση αμερικανών διπλωματών και τις ενέργειες διπλωματών που θεωρήσαμε ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα λαμβάνει σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της «ανάμιξής της» στις εκλογές

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των προσπαθειών που της προσάπτει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των φετινών αμερικάνικων προεδρικών εκλογών και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αμερικανικές ενέργειες.

«Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ’ ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς», τόνισε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

«Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά που δημοσιοποίησε το FBI για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, πέρα από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) ανάμειξη στις υποκλοπές φέρεται να είχε και η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) στις αρχές του 2016.

Η αναφορά του FBI επιβεβαιώνει προηγούμενες αναφορές ιδιωτικών εταιριών, όπως της CrowdStrike που ερεύνησε τις ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ η ίδια αναφορά αποτελεί περίληψη των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει εντολή για την ολοκλήρωση της έρευνας πριν από την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.

Πολλά από τα στοιχεία της αναφοράς δεν είναι καινούργια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάτι που δείχνει τη δυσκολία να αποδίδεται ευθύνη δημόσια για κυβερνοεπιθέσεις χωρίς ν’ αποκαλύπτονται απόρρητες πηγές και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε πολιτικό επίπεδο, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία έχουν εξοργιστεί από το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στη διαδικασία των αμερικανικών εκλογών, διαχωρίζοντας τη θέση τους από το κόμμα τους.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί έχουν καλλιεργήσει ψυχροπολεμικό κλίμα στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Στη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος που δημοσιοποιήθηκαν δυσχέραιναν τον προεκλογικό αγώνα της προεδρικής υποψηφίας Χίλαρι Κλίντον. Μετά την ήττα της, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, ο εν αναμονή πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε για το θέμα σε ανακοίνωσή του: “Είναι καιρός για τη χώρα μας να κάνουμε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα”.

Ο Τραμπ απορρίπτει την άποψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με τους υπεύθυνους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να ενημερωθεί επίσημα για το ζήτημα αυτό.

Ακόμη στην ανακοίνωση ο Ομπάμα καλεί τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες των ΗΠΑ να «εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις διεθνείς πρακτικές και να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία» σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τραμπ έχει πει ότι «δεν πιστεύει» τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «απρεπείς». Αλλά είναι απομονωμένος ακόμη και στις τάξεις του δικού του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, υποστήριξε ότι η Ρωσία «αποπειράται συνεχώς να υπονομεύσει» τα αμερικανικά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Ενέργεια «πολιτικών πρωμάτων» απαντά η ρωσική πλευρά

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», υποστήριξε ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», έκρινε ο Καζάτσεφ. «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για τη σκληρή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω παρά ως τον επιθανάτιο ρόγχο (…) πολιτικών πτωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ντ. Τραμπ μπορεί να ακυρώσει τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά αυτό θα ήταν «ασύνετο», κρίνει στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να ακυρώσει το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και να επιτρέψει να επιστρέψουν οι άνθρωποι που η Ουάσινγκτον θεωρεί πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και απελαύνει μόλις πάρει την εξουσία, αλλά θα ήταν ασύνετο, ανέφερε ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψει κανείς πως η Ρωσία θα πάψει να προσπαθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, αλλά και εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλες χώρες, δήλωσαν στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης με δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης να επιβληθούν νέες κυρώσεις.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα βήματα είναι σημαντικά διότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει», επισήμανε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς. «Έχουμε κάθε ένδειξη ότι θα επέμβουν σε δημοκρατικές εκλογές σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εκ των συμμάχων μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.