Δισεκατομμύρια ρούβλια εισρέουν «στα κρυφά» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δισεκατομμύρια ρούβλια εισρέουν «στα κρυφά» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ρωσικό χρήμα πλημμυρίζει μυστικά το Λονδίνο μετά τις απανωτές κυρώσεις της Δύσης σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank.

Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ρευστού εισρέουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μήνα, χωρίς να καταγράφονται από τις τράπεζες ή να εμφανίζονται στις επίσημες στατιστικές. Σχεδόν ο μισός όγκος αυτού του χρήματος προέρχεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank.

Οικονομολόγοι της τράπεζας υπολογίζουν ότι περίπου 93 δισεκατομμύρια λίρες (140 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρευστό από το εξωτερικό έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2006. Η εισροή έχει ενταθεί από το 2010.

Δεν έχει μεταφερθεί όλο το χρήμα παράνομα. Κάποια ποσά μπορεί να μην καταγράφηκαν λόγω της σύνθετης φύσης των συναλλαγών, ή και λόγω σφαλμάτων. Όμως, άλλα ποσά υποκρύπτονται επίτηδες, μεταφέρονται μέσω «αλυσίδων» μεσαζόντων, ή εισέρχονται παράνομα με… βαλίτσες.

«Στην πιο ακραία μορφή του, το φαινόμενο μπορεί να αφορά εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η φοροδιαφυγή ή το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποδίδει ένα μεγάλο μερίδιο των ρωσικών κεφαλαιακών εκροών σε παράνομες δραστηριότητες», αναφέρει η Deutsche στην έκθεση.

Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιγνατίεφ, υπολογίζει τις παράνομες εκροές σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2013.

Η πρόσφατη κρίση στη Ρωσία έχει προκαλέσει μια τεράστια φυγή κεφαλαίων. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια έφυγαν από τη Ρωσία το 2014, καθώς η οικονομία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την πτώση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου και τις δυτικές κυρώσεις. Φέτος, οι συνολικές εκροές μπορεί να φτάσουν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το ρούβλι έχει χάσει πάνω από 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου, μειώνοντας κατά πολύ τον πλούτο κάποιων εκ των πλουσιοτέρων Ρώσων πολιτών.