Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας

Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας
Στιγμιότυπα από τα μέτρα στο Νοσοκομείο Ναυπλίου λόγω του κορονοϊού, Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα», σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη να αναφέρει πως θα νοσήσει το 1/3 των ανεμβολίαστων και την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανάκης έκανε την τρομακτική πρόβλεψη ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα νοσήσει από κορωνοϊό το 1/3 των ανεμβολίαστων, αριθμούς που αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους.

Με την παραδοχή ότι εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνει και δεν τηρούνται σε επαρκή βαθμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το μοντέλο που «τρέχει» ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δίνει γύρω στα 4.500 κρούσματα μέσο κινητό όρο μέχρι τον 15Αυγουστο. Αν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα, που όπως είπε είναι ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή τη στιγμή.

«Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού, αλλά επώδυνου τρόπου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, επισήμανε ότι έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η επίδρασή του 4ου κύματος, καθώς υπάρχει αύξηση των νέων εισιτηρίων, τα οποία κυμαίνονται στα 100-120 την ημέρα. «Ο Ευαγγελισμός από τις δύο εισαγωγές την ημέρα έχει πάει στις 20-25 και το νοσοκομείο Σωτηρία ξαναφτιάχνει κλινικές μονάδες Covid», σημείωσε.

Η πλειοψηφία των νέων εισαγωγών ανεμβολίαστοι

Όπως ανέφερε, σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορούν σε πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. «Νοσηλεύονται ακόμα και 20αρηδες και 25αρηδες. Από ασθενείς δικούς μου που με παίρνουν τηλέφωνο, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών», υπογράμμισε.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Τζανάκη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών θα αγγίξει τις 200-300 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να έχουμε ένα ευμενές σενάριο. «Πρώτον, είναι νέοι άνθρωποι που συνήθως το περνάνε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες. Δεύτερον, οι άνθρωποι που δίνουν διασωληνώσεις που είναι οι άνω των 50 ετών και κυρίως των 60 και των 70 είναι εμβολιασμένοι. Το 60% των ανθρώπων άνω των 55 ετών πλέον είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αν πάμε δηλαδή στις κρίσιμες ηλικίες, στους άνω των 70 ετών αυτό το ποσοστό προσεγγίζει το 75%. Συνεπώς, το έδαφος που έχει ο ιός να αλωνίσει είναι μικρότερος», τόνισε.

Για τα παιδιά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, σημείωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων συμπληρώνοντας ότι τα βρέφη κάτω του ενός έτους είναι σε επικίνδυνη ηλικία να εκδηλώσουν πολύ άσχημες επιπλοκές.

Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι ένα παιδί σε μια τάξη που θα είναι κρούσμα, μπορεί να κολλήσει το σύνολο της τάξης και τον εκπαιδευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες σε ένα ποσοστό 80%-85% προκειμένου να προστατευτούν όλα τα παιδιά.

Παγώνη: Αν δεν προσέξουμε θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο

Από την πλευρά της η Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA πως μελέτες δείχνουν ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα «χτυπάμε» 10.000 κρούσματα την ημέρα και έκανε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετρά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη», είπε η Ματίνα Παγώνη.

Ο στόχος είναι να μη γεμίσουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού.

«Μετά από ενάμισι χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές».

«Υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν»

Όπως τόνισε και η ίδια, οι υγειονομικοί έχουν υποχρέωση από το καθήκον τους να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους ασθενείς τους.

Ο εμβολιασμός των νοσοκομειακών γιατρών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ όσον αφορά τους νοσηλευτές, το ποσοστό των εμβολιασμένων έχει ξεπεράσει το 80%.

«Το μόνο εφόδιο για να αντιμετωπίσουμε τον ιό είναι ο εμβολιασμός»

«Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε; Γιατί μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό χειμώνα σε σχέση με πέρυσι. Δεν έχουμε άλλο εφόδιο αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Επομένως, όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι «πάμε, εμβολιαζόμαστε» και μετά πάμε διακοπές. Κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε όλους», δήλωσε η κ. Παγώνη.

«Το εφιαλτικό σενάριο των 10.000 κρουσμάτων»

Μελέτες δείχνουν πως ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος και τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 10.000.

«Δεκαπενταύγουστο θα κάνουμε με δυσκολίες και για να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες που είναι στα χεριά μας για τόσο πολλά περιστατικά, δηλαδή πάνω από 6.000 ή 10.000 κρούσματα, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί για να μη γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια».

«Δεν πιεζόμαστε αυτή τη στιγμή, ωστόσο έχουμε σταδιακή αύξηση των περιστατικών. Αυξάνονται οι αριθμοί σε απλές κλίνες covid και μετά θα πάνε στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό και παρακαλάμε να εμβολιαστείτε. Γιατί και να νοσήσεις εμβολιασμένος, περνάς με απλά συμπτώματα και βρίσκεσαι στο σπίτι σου, πρόσθεσε.

«Υπό τη σκιά της μετάλλαξης Έψιλον»

Ο νέος εφιάλτης ακούει στο όνομα μετάλλαξη Έψιλον και υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με αυτή, τα οποία μελετούνται από την Αμερική και την Ελβετία. «Ελπίζουμε να μην έρθει προς τα εμάς», είπε η Ματίνα Παγώνη.