Οι δύσκολες μέρες για τα είδη πολυτελείας δεν έχουν τελειώσει

Οι δύσκολες μέρες για τα είδη πολυτελείας δεν έχουν τελειώσει

Η Prada προειδοποιεί…

του Τζέφρι Σμιθ

Μία πτυχή του πολέμου που η κυβέρνηση της Κίνας έχει κηρύξει εναντίον της διαφθοράς είναι και η πτώση των πωλήσεων των εταιρειών luxury goods στη χώρα.

Ενδεικτικά, η γνωστή εταιρεία Prada, με έδρα το Μιλάνο, ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα μείωση των πωλήσεων τριμήνου κατά 6% και των κερδών εννιαμήνου κατά 28%, αποδίδοντάς τα μεγέθη αυτά αυτό στις εξελίξεις στην Κίνα, και συγκεκριμένα στο κύμα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς του Προέδρου Ζι Ζινπίνγκ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας, έχει παρατηρηθεί μια τεράστια πτώση της υπερβολικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα από αξιωματούχους και τις οικογένειές τους.

«Η αγορά ειδών πολυτελείας διέρχεται μιας φάσης αναπροσαρμογής, η έκταση και η φύση της οποίας δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη» δήλωσε η εταιρεία, υπονοώντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κίνα.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι πωλήσεις στην Κίνα που έχουν πτωτική πορεία (4% σε σχέση με πέρυσι. Οι πωλήσεις της Prada στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν πέσει κι αυτές, κατά 2%, καθώς η εγχώρια κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά ενώ παρόμοια μείωση παρατηρείται και στην κατανάλωση των τουριστών, ιδιαίτερα των Ρώσων.

Και μπορεί οι πωλήσεις στην αμερικάνικη ήπειρο και στη Μέση Ανατολή να έχουν αυξηθεί κατά 6% και 10% αντίστοιχα, αλλά αυτές οι περιφέρειες μόλις που αγγίζουν το μισό του μεγέθους της κινεζικής αγοράς για την Prada.