Δύσκολες στιγμές για την Uber: 550 γυναίκες υπέβαλλαν μήνυση για απαγωγές, βιασμούς και stalking

Δύσκολες στιγμές για την Uber: 550 γυναίκες υπέβαλλαν μήνυση για απαγωγές, βιασμούς και stalking
epa08600286 A sign at an Uber pickup station at the Los Angeles International Airport in Los Angeles, California, USA, 12 August 2020. According to media reports, Uber is considering shuttering operations in California if forced to classify its drivers as employees. Drivers for the ride-hailing service are currently classified as independent contractors. A recent Superior Court ruling demanded the company classify its drivers as employees, as the current classification excludes them from access to workers compensation and health care benefits. Uber has filed an appeal against the ruling. EPA/CHRISTIAN MONTERROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Uber αντιμετωπίζει ήδη σκληρά ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές της, χάρη σε έναν πληροφοριοδότη που αποκάλυψε δυσάρεστες αλήθειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας κατά τις πρώτες ημέρες της διεθνούς ανάπτυξής της.

της Chloe Taylor

Η Uber έχει μηνυθεί από περισσότερες από 500 γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι υπέστησαν διάφορες μορφές βίας από τους οδηγούς της Uber, από βιασμό και σεξουαλική επίθεση μέχρι stalking και απαγωγή.

Η μήνυση, που κατατέθηκε την Τετάρτη στο ανώτερο δικαστήριο της κομητείας του Σαν Φρανσίσκο από τη δικηγορική εταιρεία Slater Slater Schulman, αναφέρει ότι γυναίκες επιβάτες σε πολλές πολιτείες «απήχθησαν, δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, κρατήθηκαν παράνομα, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή δέχθηκαν άλλες επιθέσεις από τους οδηγούς της Uber».

Η δικηγορική εταιρεία δήλωσε ότι έχει περίπου 550 πελάτες με αξιώσεις κατά του γίγαντα των υπηρεσιών μεταφοράς και διερευνά τουλάχιστον 150 ακόμη αξιώσεις.

Η Uber δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Μια γυναίκα που υπέβαλε αγωγή κατά της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2022, ο οδηγός της επιτέθηκε σεξουαλικά και προσπάθησε να τη βιάσει όταν ήταν επιβάτης στο όχημά του στο Chino Hills της Καλιφόρνιας.

Μια άλλη γυναίκα από την Καλιφόρνια δήλωσε ότι ένας οδηγός της Uber την είχε «χαϊδέψει και βιάσει».

Μία ξεχωριστή κατηγορία στην υπόθεση περιγράφει πώς το 2021, ένας οδηγός της Uber προσπάθησε να βιάσει μια γυναίκα έξω από το Πίτσμπουργκ αντί να την πάει στον προορισμό της.

Την ίδια χρονιά, μια άλλη γυναίκα δήλωσε ότι πείστηκε να καθίσει στο μπροστινό κάθισμα του οχήματος του οδηγού της Uber, όπου «τη φίλησε με τη βία και την κακοποίησε σεξουαλικά».

Ο Adam Slater, ιδρυτικός εταίρος της Slater Slater Schulman, κατηγόρησε την Uber σε δελτίο τύπου ότι δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας των πελατών της.

«Υπάρχουν τόσα πολλά περισσότερα που μπορεί να κάνει η Uber για να προστατεύσει τους επιβάτες: να προσθέσει κάμερες για να αποτρέψει τις επιθέσεις, να κάνει πιο ισχυρούς ελέγχους ιστορικού στους οδηγούς, να δημιουργήσει ένα σύστημα προειδοποίησης όταν οι οδηγοί δεν παραμένουν στη διαδρομή προς τον προορισμό», πρόσθεσε. «Είναι καιρός να προβεί η Uber σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία των πελατών της».

Χιλιάδες καταγγελίες για επιθέσεις

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Uber δημοσίευσε την Έκθεση Ασφάλειας στις ΗΠΑ, στην οποία ανέφερε ότι είχε λάβει 3.824 αναφορές σεξουαλικών επιθέσεων και παραπτωμάτων το 2019 και το 2020.

Αυτό σηματοδότησε μία μείωση κατά 38% στις αναφορές σεξουαλικής βίας, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την τεράστια πτώση της ζήτησης για τις υπηρεσίες της Uber κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Στο 43% των περιπτώσεων, οι επιβάτες ήταν το μέρος που κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση, ανέφερε η Uber, και πάνω από το 99,9% των διαδρομών ολοκληρώθηκαν χωρίς παράπονα για την ασφάλεια.

«Πίσω από κάθε δεδομένο κρύβεται μια προσωπική εμπειρία, και μερικές φορές πόνος και απώλεια, που πρέπει να αναγνωριστεί», δήλωσε στην έκθεση ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Uber, Tony West. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ασφάλεια, δημιουργώντας νέα χαρακτηριστικά που βοηθούν στην πρόληψη περιστατικών και προκαλώντας ολόκληρο τον κλάδο να ανεβάσει τον πήχη της ασφάλειας».

Το 2018, η εταιρεία δήλωσε ότι «δεν είναι απρόσβλητη από το βαθιά ριζωμένο πρόβλημα» της σεξουαλικής βίας, περιγράφοντας μια σειρά από αλλαγές που πραγματοποιεί στις πολιτικές της για να βοηθήσει στην προστασία των θυμάτων, όπως η δημοσίευση της έκθεσης ασφαλείας της και η δυνατότητα στους επιζώντες να διευθετούν τις αξιώσεις τους με την Uber χωρίς διατάξεις εμπιστευτικότητας.

Δύσκολες στιγμές για την Uber

Η Uber αντιμετωπίζει ήδη σκληρά ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές της, χάρη σε έναν πληροφοριοδότη που αποκάλυψε δυσάρεστες αλήθειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας κατά τις πρώτες ημέρες της διεθνούς ανάπτυξής της.

Η αγωγή της Τετάρτης έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη διαρροή των λεγόμενων ‘Uber Files’, που αποκάλυψαν πώς η εταιρεία εκμεταλλευόταν τις ενίοτε βίαιες διαμαρτυρίες που πραγματοποιούσαν οδηγοί ταξί οι οποίοι αντιδρούσαν στην επιθετική επέκταση της εταιρείας στην Ευρώπη.

Τα έγγραφα, τα οποία διέρρευσαν στον Guardian και κοινοποιήθηκαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, αποκάλυψαν επίσης τους στενούς δεσμούς της Uber με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η πρώην αξιωματούχος της Ευρ. Ένωσης, Neelie Kroes.

Πηγή: Fortune.com