Δυσοίωνο το μέλλον για εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη

Δυσοίωνο το μέλλον για εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη
epa10202971 The Liquid Natural Gas (LNG) Terminal on the islet of Revithoussa, Greece, 21 September 2022 (issued 24 September 2022). The Revithoussa station is one of three sources supplying the National Natural Gas Transmission System, and one of the key energy infrastructures of Greece. The terminal’s three tanks have a total storage capacity of 225,000 m3 LNG, with a regasification rate of 1400 m3/h. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ πιθανόν δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες αναπλήρωσης των αποθεμάτων της Ευρώπης το 2023.

Η Ευρώπη μπόρεσε να καλύψει το κενό που άφησε η μείωση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου με τις προμήθειες των ΗΠΑ, αλλά αυτές οι αποστολές δεν θα μπορέσουν εν τέλει να καλύψουν το έλλειμμα που διευρύνεται, επισημαίνει το Bloomberg.

Ενώ τα αμερικανικά καύσιμα αποτελούν πλέον το 40% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα αντισταθμίσουν μόνο ένα κλάσμα του ελλείμματος από τη Ρωσία το επόμενο καλοκαίρι, αναφέρει. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν τα αποθέματα το επόμενο έτος.

Η διασφάλιση των αποστολών που δεν χρειάζονται στον κορυφαίο αγοραστή της Ασίας, την Κίνα, ήταν ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Για να καλύψει, όμως, τη ζήτηση στο μέλλον, πρέπει να παραμείνει μια ελκυστική αγορά για τους πωλητές και να αντλεί περίπου το 70% των παγκόσμιων προμηθειών στις spot αγορές, κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς η αύξηση της παραγωγής LNG θα παραμένει περιορισμένη τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου ότι οι περικοπές προμήθειας από τη Ρωσία -άλλοτε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης- ξεκίνησαν αργά φέτος το καλοκαίρι, η έλλειψη ροής θα είναι ακόμη πιο εμφανής το επόμενο έτος.

«Η προσφορά των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις τιμές», δήλωσε ο αναλυτής της BNEF Arun Toora. «Ωστόσο, η ετήσια αύξηση δεν είναι επαρκής για να αντισταθμίσει τη συνολική μείωση της ρωσικής προμήθειας μέσω αγωγών με λιγότερο από το ήμισυ αυτών των όγκων να καλύπτονται από αυξήσεις LNG».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εισαγωγές LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την BNEF. Όμως, με τη ροή μέσω Nord Stream να έχει σταματήσει και τον συνεχιζόμενο κίνδυνο πλήρους διακοπής λειτουργίας του αγωγού μέσω Ουκρανίας, το έλλειμμα από τη Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει όριο στις προμήθειες που μπορούν να στείλουν οι ΗΠΑ. Μια διακοπή λειτουργίας έργου στο Freeport στο Τέξας σημαίνει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές LNG θα αυξηθούν κατά λιγότερο από το αναμενόμενο 12% φέτος και θα αυξηθούν κατά παρόμοιο ρυθμό το 2023, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το πού θα πάει αυτό το LNG. Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας και οι έμποροι έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες εξαγωγές των ΗΠΑ και επίσης έχουν κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές αμερικανικές προμήθειες και μπορούν να τις στείλουν εκεί όπου οι τιμές είναι υψηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο LNG μπορεί να κατευθυνθεί προς την Κίνα εάν η χαλάρωση των περιορισμών Covid αυξήσει τη ζήτηση εκεί.

Οι αγορές της Ευρώπης βοηθούν τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου κοντά στα μέγιστα επίπεδα και να περιορίσουν το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα. Ωστόσο, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση προκαλεί επίσης ιστορικά υψηλές τιμές στην Αμερική, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.