ΔΝΤ: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι από τα ψηφιακά μετρητά των κεντρικών τραπεζών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα CBDCs και τα stablecoins θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση για «υποκατάσταση νομισμάτων», με τα ξένα νομίσματα να εκτοπίζουν τα εγχώρια για τοπική χρήση, σημειώνει το Ταμείο. Κίνδυνος και για παράνομες ροές.

Τα ψηφιακά μετρητά των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα ξένα νομίσματα να εκτοπίζουν τα εγχώρια χρήματα στις εθνικές οικονομίες, με την υιοθέτηση της τεχνολογίας να ενισχύει δυνητικά τις παράνομες ροές κεφαλαίων χωρίς κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα.

Οπως θυμίζει το Reuters, οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο άρχισαν να εξετάζουν προσεκτικά τη δημιουργία δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, γνωστών ως CBDCs, αφότου το Facebook παρουσίασε πέρυσι το Libra, το οποίο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει.

Αυτό που καθοδηγεί την έρευνά τους είναι το ερώτημα του ποιος θα ελέγχει τα χρήματα στο μέλλον, με πολλούς να φοβούνται την απώλεια ελέγχου των συστημάτων πληρωμών, εάν υιοθετηθούν ευρέως νομίσματα που εκδίδονται ιδιωτικά, όπως το Libra.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες των CBDCs και των stablecoins εξαρτάται από το πόσο πολύ θα υιοθετηθούν -κάτι που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς.

Τα CBDCs και τα stablecoins θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση για «υποκατάσταση νομισμάτων», με τα ξένα νομίσματα να εκτοπίζουν τα εγχώρια νομίσματα για τοπική χρήση, σημειώνει το Ταμείο.

Η υποκατάσταση του νομίσματος μπορεί να διαβρώσει τον έλεγχο των Αρχών στην εγχώρια ρευστότητα, μειώνοντας τη σταθερότητα της ζήτησης χρήματος και δυνητικά εξασθενίζοντας τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής.

Χωρίς επαρκείς δικλείδες ασφαλείας, τα ξένα CBDCs και τα stablecoins θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τις παράνομες ροές και να δυσκολέψουν τις τοπικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, προσθέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.