ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω του προσφυγικού

ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω του προσφυγικού

Το Ταμείο ακολουθεί μια πιο διπλωματική οδό για την Ελλάδα, χωρίς όμως να προχωρά σε κάποια δέσμευση.

Ανοιχτό στη συζήτηση για τη δημοσιονομική επιβάρυνση της Ελλάδας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης δηλώνει το ΔΝΤ, χωρίς όμως να δίνει καμία χειροπιαστή εγγύηση.

«Θα περίμενα, θα φανταζόμουν, πως στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων [που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα] ζητήματα που προκαλούν επιπρόσθετες δημοσιονομικές εντάσεις θα συζητηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Ράις επισήμανε πάντως πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει στοιχεία για τις επιπτώσεις των προσφυγικών εισροών στον ελληνικό προϋπολογισμό και διευκρίνισε πως η όποια συζήτηση θα γίνει στο «γενικό κάδρο» των διαπραγματεύσεων για την πορεία εφαρμογής του νέου προγράμματος στήριξης, κι όχι συγκεκριμένα με στόχο την τροποποίηση των συμφωνηθέντων.

Προσέθεσε πως η κατάσταση στην Ελλάδα, με δεδομένη και την προσφυγική κρίση, δεν είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στη σύνοδο του G20 που θα αρχίσει την Κυριακή στην Τουρκία – με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ – όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο των επίσημων εργασιών.

Η συμμετοχή του Ταμείο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα με παροχή νέων δανείων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να επαναλαμβάνει ότι βασική προϋπόθεση παραμένουν η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ράις επαναβεβαίωσε πως είναι ακόμα «πρόωρο» να γίνει λόγος για χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, αρνούμενος να κάνει οποιονδήποτε λόγο για το μέγεθος τυχόν συνεισφοράς. «Αφού αυτές οι συζητήσεις φτάσουν σε κάποιου είδους κατάληξη, μπορούμε να μιλήσουμε για συμμετοχή του ΔΝΤ», είπε.