Το ΔΝΤ δεν ξεκαθάρισε την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Το ΔΝΤ δεν ξεκαθάρισε την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να αναφερθεί στο ρόλο του σε μια ενδεχόμενη προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα.

Ανοιχτή εξακολουθεί να παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Δεν έχουμε ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα […] Δεν έχω ημερομηνία να σας δώσω», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πότε θα επιστρέψει η τριμερής στην Αθήνα.

«Αυτή τη στιγμή συζητούμε με τις ελληνικές Αρχές το τι χρειάζεται [να γίνει] προκειμένου να επιστρέψει η αποστολή […] Καθώς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις θα δούμε», προσέθεσε ο κ. Μάρεϊ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τον ενδεχόμενο ρόλο που θα μπορούσε να έχει στη μετά μνημόνιο εποχή στην Ελλάδα και αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το σενάριο συνέχισης του δικού του προγράμματος.

Τόνισε πάντως πως οι επαφές μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται ακόμα κι όταν δεν υπάρχει «φυσική παρουσία» των κλιμακίων της τρόικα στην Αθήνα.

Αναφορικά με το ρόλο που θα μπορούσε να έχει το Ταμείο στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015, ο κ. Μάρεϊ άφησε ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό συνέχισης του ξέχωρου προγράμματος του ΔΝΤ.

Όσον αφορά την προληπτική γραμμής στήριξης που εξετάζει η Ευρώπη για το 2015, σημείωσε πως είναι ζήτημα που θα πρέπει να διευθετήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Έκανε λόγο για «ένα εργαλείο μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων», τη στιγμή που το Ταμείο «έχει το δικό του πρόγραμμα».

Σχετικά με τον τυχόν συμβουλευτικό ρόλο που θα μπορούσε να έχει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής γραμμής στήριξης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να πει οτιδήποτε συγκεκριμένο, επισημαίνοντας πως επί του παρόντος «όλα είναι εικασίες».

Υπενθυμίζεται πως το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στήριξης λήγει στα τέλη του έτους, ενώ το παράλληλο αλλά ξεχωριστό πρόγραμμα του ΔΝΤ διαρκεί ως τον Μάρτιο του 2016.