ΔΝΤ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία απειλούν την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου

ΔΝΤ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία απειλούν την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου

Οι άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία απειλούν την κυριαρχία του δολαρίου, οδηγώντας σε ένα κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα, προειδοποίησε ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η Gita Gopinath, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, είπε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην κεντρική τράπεζα, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την εμφάνιση μπλοκ χωρών που θα διεξάγουν εμπόριο μεταξύ τους μέσω των δικών τους νομισμάτων.

«Το δολάριο θα παραμείνει το σημαντικότερο νόμισμα ακόμη και σε αυτό το τοπίο, αλλά ο νομισματικός κατακερματισμός είναι σίγουρα πολύ πιθανός», είπε σε συνέντευξή της. «Το βλέπουμε ήδη με ορισμένες χώρες να επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα στο οποίο πληρώνονται για τα αγαθά που εξάγουν».

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και χρόνια να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο, μια προσπάθεια που επιταχύνθηκε μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ ως αντιποίνων για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Παρά τις προσπάθειες, η Ρωσία διατηρούσε πριν από την εισβολή περίπου το ένα πέμπτο των περιουσιακών στοιχείων της σε δολάρια, με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό τους να βρίσκονται στο εξωτερικό: στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Αυτές οι χώρες έχουν πλέον συνασπιστεί για να απομονώσουν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Gopinath είπε ότι η χρήση άλλων νομισμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

«Οι χώρες τείνουν να συσσωρεύουν αποθέματα στα νομίσματα με τα οποία συναλλάσσονται με τον υπόλοιπο κόσμο και στα οποία δανείζονται από τον υπόλοιπο κόσμο, επομένως ενδέχεται να δείτε τάσεις προς άλλα νομίσματα να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο [στο αποθεματικά ενεργητικού]», ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Η κυριαρχία του δολαρίου -που υποστηρίζεται από ισχυρούς και άκρως αξιόπιστους θεσμούς, αγορές και το γεγονός ότι είναι ελεύθερα μετατρέψιμο- είναι απίθανο να αμφισβητηθεί μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Η Gopinath σημείωσε ότι το ποσοστό του δολαρίου στα διεθνή αποθέματα μειώθηκε από 70% σε 60% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με ισχυρή εμφάνιση άλλων νομισμάτων, προεξάρχοντος του αυστραλιανού δολαρίου.

Περίπου το ένα τέταρτο της πτώσης του ποσοστού του δολαρίου μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη χρήση του κινεζικού ρενμίνμπι. Ωστόσο, λιγότερο από το 3% των παγκόσμιων αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας είναι εκφρασμένα στο νόμισμα του Πεκίνου, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Το Πεκίνο βρισκόταν στη διαδικασία διεθνοποίησης του ρενμίνμπι πριν από την τρέχουσα κρίση και είναι ήδη μπροστά από άλλα έθνη στην υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος, είπε η Gopinath, που πρόσθεσε ότι το ρενμίνμπι είναι απίθανο να αντικαταστήσει το δολάριο ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα.

«Αυτό θα απαιτούσε την πλήρη μετατρεψιμότητα του νομίσματος, την ύπαρξη ανοιχτών αγορών κεφαλαίων και τους θεσμούς που μπορούν να τις υποστηρίξουν. Αυτή είναι η αργή διαδικασία που απαιτεί χρόνο και η κυριαρχία του δολαρίου θα παραμείνει για λίγο», είπε.

Ο πόλεμος θα ωθήσει επίσης την υιοθέτηση της ψηφιακής χρηματοδότησης, από τα κρυπτονομίσματα έως τα σταθερά νομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε.

«Όλα αυτά θα τραβήξουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή μετά τα πρόσφατα επεισόδια, τα οποία μας φέρνουν στο ζήτημα της διεθνούς ρύθμισης», είπε ο Gopinath. «Υπάρχει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί εκεί»