ΔΝΤ: Υποβαθμίζει ξανά τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία – Οι τρεις κίνδυνοι για την ανάπτυξη

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει ξανά τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία – Οι τρεις κίνδυνοι για την ανάπτυξη
The seal for the International Monetary Fund is seen in Washington, DC, on January 26, 2022. The Omicron variant of Covid-19 is creating an obstacle course for the global economy, which will slow growth this year, notably in the world's two largest economies, the IMF said January 25, 2022. the IMF cut its world GDP forecast for 2022 to 4.4 percent, half a point lower than the October estimate, due to the "impediments" caused by the latest outbreak, although those are expected to begin to fade in the second quarter of the year. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το 2026, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο κατακερματισμός του διεθνούς εμπορίου και η αβεβαιότητα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη.
  • Το ΔΝΤ μειώνει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3% το 2026.
  • Πόλεμος στη Μέση Ανατολή, εμπόριο και AI συγκαταλέγονται στους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία.
  • Ο πληθωρισμός αναθεωρείται ανοδικά στο 4,7%, ενώ οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε εκ νέου προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3% το 2026. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ο κατακερματισμός του διεθνούς εμπορίου και οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην επικαιροποίηση της έκθεσης World Economic Outlook, το Ταμείο επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία απέφυγε μια πιο έντονη επιβράδυνση, κυρίως χάρη στην ισχυρή ζήτηση στον τεχνολογικό κλάδο, η οποία αντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις από τη μείωση των ενεργειακών προμηθειών εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ανάπτυξη με χαμηλότερες ταχύτητες

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 3,4% το 2027. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η επίδοση παραμένει χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 3,5% που είχε καταγραφεί την περίοδο 2024-2025, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να κινείται με πιο συγκρατημένους ρυθμούς.

Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό το 2026, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 4,7%, αυξημένος κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Για το 2027, ωστόσο, προβλέπει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 3,9%.

Η ενέργεια παραμένει στο επίκεντρο

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ΔΝΤ στις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές παραμένουν περίπου 25% υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου και αναμένεται να διατηρηθούν αυξημένες για αρκετούς ακόμη μήνες.

Οι προβλέψεις του οργανισμού βασίζονται στην εκτίμηση ότι η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ θα αρχίσει να αποκαθίσταται από τα μέσα Ιουλίου, με πλήρη επιστροφή στις προπολεμικές συνθήκες έως τον Μάρτιο του 2027.

«Η παγκόσμια οικονομία, στο σύνολό της, έχει μέχρι στιγμής αντέξει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν το σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος», αναφέρει το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεση World Economic Outlook.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Το Ταμείο επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της σημερινής συγκυρίας δεν είναι ίδιες για όλες τις οικονομίες. Οι χώρες που εξάγουν ενέργεια, καθώς και όσες διαθέτουν ισχυρή παρουσία στον τεχνολογικό κλάδο και μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, εμφανίζουν πιο ανθεκτικές προοπτικές.

Αντίθετα, οι οικονομίες που εξαρτώνται από εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων και δεν διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: