ΔΝΤ vs Ελλάδα: Η αλήθεια των αριθμών για το ασφαλιστικό

ΔΝΤ vs Ελλάδα: Η αλήθεια των αριθμών για το ασφαλιστικό

Τεράστιες διαφορές εντοπίζονται ανάμεσα στα στοιχεία που έχει το ΔΝΤ και αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και σε εκείνα που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά.

Μετά την προχθεσινή ολομέτωπη επίθεση του ΔΝΤ, δια του εκπροσώπου τύπου του, Τζέρυ Ράις, στις συντάξεις που χορηγούνται στην Ελλάδα, ήρθε η ελληνική απάντηση όπως αυτή προκύπτει από την επεξεργασία των επίσημων και πιο πρόσφατων δεδομένων. Αρχής γενομένης από την κρατική χρηματοδότηση σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, διαφορές εντοπίζονται τόσο στο ύψος της σύνταξης, όσο και στον χρόνο συνταξιοδότησης, περιπλέκοντας, παρά διορθώνοντας την κατάσταση.

Πιο αναλυτικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε στην παρέμβασή του για το ασφαλιστικό της Ελλάδας ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας ανέρχεται σε 10% του ΑΕΠ, ενώ στο 2,5% βρίσκεται στην Ευρώπη.

Με βάση τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ. Αντίθετα η Γερμανία δίνει το 3% του ΑΕΠ. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στο 4,45% του ΑΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση, διαφορά Ελλάδας – Γερμανίας είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα και όχι 7,5 ποσοστιαίες μονάδες όπως ισχυρίστηκε το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τη μέση σύνταξη στην Ελλάδα ο κ. Ράις εκτίμησε ότι είναι λίγο χαμηλότερη από τη μέση σύνταξη στη Γερμανία. Η πραγματικότητα είναι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ότι η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 664,69 ευρώ και η μέση επικουρική σε 168,40 ευρώ. Επίσης, το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά) έχουν μηνιαίες αποδοχές από συντάξεις κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας.

Το ΔΝΤ στην επιχειρηματολογία του τοποθέτησε τον μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, τονίζονται ότι είναι έξι χρόνια μικρότερη από την Γερμανία. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης για τους άνδρες είναι τα 63 έτη και για τις γυναίκες είναι τα 59 έτη. Στη Γερμανία τα αντίστοιχα όρια συνταξιοδότησης είναι τα 63 και τα 62 έτη. Όμως με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν έως το 2050 η Ελλάδα επιτυγχάνει να αυξήσει στα 67,3 έτη το μ.ο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πηγή: news247.gr