Δράση για πιστοποίηση Πράσινης Επιχειρηματικότητας και ΕΚΕ

Ingram Publishing

Η ΕΣΕΕ προσφέρει λύσεις για επιχειρήσεις που δεν έχουν τα χρήματα για τη διαδικασία.

Από 4.000 έως 10.000 ευρώ κοστίζει σε μία επιχείρηση η συνολική διαδικασία που οδηγεί σε πιστοποίηση Πράσινης Επιχειρηματικότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με κάποιο από τα υπάρχοντα πρότυπα διαχείρισης (ISO 14000, EMAS) τα οποία σημειωτέον χαρακτηρίζονται συγκριτικά από πολυπλοκότητα.

Οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, του εμπορικού τομέα, δεν αντέχουν να πληρώσουν αυτά τα κόστη αλλά μπορούν να αξιοποιήσουν το ECO-COMMERCE, ένα πρόγραμμα της ΕΣΕΕ που συγχρηματοδοτείται από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΚΤ) για τη δωρεάν ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αναλάβουν δράσεις Πράσινης Επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Αυτά ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης σε σημερινή εσπερίδα που διοργανώνουν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Το ECO-COMMERCE έχει αναπτυχθεί από την ΕΣΕΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και στη λογική πρότυπου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης όπως είναι το ISO 14000 (και το EMAS). Η φιλοσοφία του είναι να βοηθηθούν οι έμποροι και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τις τοπικές κοινωνίες, επιδεικνύοντας ευαισθησία στον φυσικό πλούτο της περιοχής και τις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Η πιλοτική εφαρμογή του ECO-COMMERCE έχει ξεκινήσει σε τρεις περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων είναι και ο Πειραιάς- οι άλλες δύο είναι τα Ιωάννινα και η Έδεσσα. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η ευκαιρία στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα καταστήματα δηλαδή του Πειραιά, να αναπτύξουν δράσεις που σχετίζονται τόσο με την περιβαλλοντική όσο και την κοινωνική ευαισθησία.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ για να ενθαρρύνει τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις του εμπορίου έχει δημιουργήσει τα κατάλληλα εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά πρακτικές που σχετίζονται με την Πράσινη Επιχειρηματικότητα και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. H συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, όπως και η συμβουλευτική υποστήριξη που γίνεται από εξειδικευμένους συμβούλους (οι οποίοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί για τον σκοπό αυτόν από την ΕΣΕΕ).

Η επιχείρηση για να πιστοποιηθεί δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά με έξοδα συμβουλευτικής κλπ, ενώ προβλέπεται και η απόδοση χρηματικών βραβείων σε όλες τις περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ