Δωρητής του Τραμπ ο φιλέλλην μεγαλοεπενδυτής των Πειραιώς – Alpha Bank, Τζον Πόλσον

Δωρητής του Τραμπ ο φιλέλλην μεγαλοεπενδυτής των Πειραιώς – Alpha Bank, Τζον Πόλσον
epa02321978 John Paulson, president of Paulson & Co., a New York-based hedge fund, watches the match between Venus Williams, of the United States, and Francesca Schiavone, of Italy, at the 2010 US Open Tennis Championship at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 07 September 2010. The US Open Championship runs through 12 September when the men's final is scheduled to be played. EPA/MATT CAMPBELL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πέρα από τον Πόλσον, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου

Καμπάνια συγκέντρωσης κεφαλαίων υπέρ του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ και μεγάλου φαβορί για την κατάληψη του προεδρικού θώκου Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει στη Φλόριντα ο γνωστός φιλέλληνας επενδυτής από τη συμμετοχή του στις Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, Τζον Πόλσον.

Σκοπός είναι ο Τραμπ να μπορέσει να συγκεντρώσει ένα ποσό με το οποίο θα αποπληρώσει πρόστιμα τα οποία έχουν να κάνουν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «με οικονομικές απάτες και άλλα σκάνδαλα».

Πέρα από τον Πόλσον, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, γνωστός από τον χώρο της αγοράς ακινήτων.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξω τον Πρόεδρο Τραμπ στην προσπάθειά του για επανεκλογή», ​​είπε ο Πόλσον σε δήλωσή του. «Οι πολιτικές του για την οικονομία, την ενέργεια, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική θα είναι πολύ ωφέλιμες για τη χώρα» πρόσθεσε.

Η πρόσκληση για τον έρανο υπέρ Τραμπ, την οποία εξασφάλισαν οι Financial Times, αποκαλύπτει δύο κατηγορίες δωρητών: αυτούς που δίνουν 814.600 δολάρια ανά άτομο και μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι του Τραμπ και εκείνους που δίνουν 250.000 δολάρια. Και οι δύο θα μπορέσουν να φωτογραφηθούν με τον πρώην πρόεδρο. 

Σημειώνεται πως ο Πόλσον γνωρίζει τον Τραμπ για περίπου 15 χρόνια και υπηρέτησε στην ομάδα οικονομικής πολιτικής του το 2016. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ νικήσει τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Πόλσον να γίνει επικεφαλής στο US Treasury, δηλαδή στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg. 

Ο φιλέλλην Πόλσον

Στα δύσκολα χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους, ο Πόλσον αποφάσισε να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά. Επένδυσε στην Τράπεζα Πειραιώς, λίγο μετά στην Alpha Bank και τελικά (τέλη Απριλίου του 2014) στην ΕΥΔΑΠ, με ποσοστό 10%. Ο Πόλσον τοποθέτησε 795 εκατ. ευρώ στους δύο γύρους των ανακεφαλαιοποιήσεων (του 2014 και του 2015) της Πειραιώς και της Alpha Bank, βάζοντας στην πρώτη 465 εκατ. ευρώ και ελέγχοντας το 9,13% και στη δεύτερη 330 εκατ. ευρώ για ποσοστό 6,48%. Στα τέλη του 2020 το χαρτοφυλάκιό του στις ελληνικές τράπεζες είχε σχεδόν εξαϋλωθεί, καταγράφοντας ζημιές περίπου 711 εκατ. ευρώ και οι φήμες για έξοδο από την Ελλάδα έδιναν και έπαιρναν.

Τα πράγματα άλλαξαν το 2021, όταν ο «Ηρακλής» απέδιδε ήδη καρπούς στην εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και ο Πόλσον αναφερόταν στις «υγιείς οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» και στην πρόθεσή του να αυξήσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα «μέσω των εισηγμένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών». Στην Τράπεζα Πειραιώς, μάλιστα, αύξησε τη συμμετοχή του μέχρι το 18,62%. Ποσοστό που, σύμφωνα με πληροφορίες, διατήρησε και μετά το πρόσφατο επιτυχημένο placement του 27% της Τράπεζας, με το οποίο η Πειραιώς πέρασε εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικά χέρια. Στην Alpha Bank, μετά την είσοδο του Ολλανδού της Reggeborgh, Χένρι Χόλτερμαν, ο Πόλσον έχει μειώσει τη συμμετοχή του κάτω του 5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: