«Δόση αισιοδοξίας» για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, με τις ανησυχίες να παραμένουν

«Δόση αισιοδοξίας» για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, με τις ανησυχίες να παραμένουν
Photo: AFP
Η κάμψη της εργοστασιακής δραστηριότητας της Ευρωζώνης θα μπορούσε να διαρκέσει και στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η κάμψη της εργοστασιακής δραστηριότητας της Ευρωζώνης «χαλάρωσε» για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει και αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Πέμπτης που έδειξε ότι η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών παρέμεινε εντός της ζώνης συρρίκνωσης.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, σκαρφάλωσε στο 46,6 τον Ιανουάριο από το 44,4 του Δεκεμβρίου, συμφωνώντας με την προκαταρκτική εκτίμηση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται τη Δευτέρα και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, εκτινάχθηκε στο 46,6 από την τελική μέτρηση του Δεκεμβρίου (44,4), σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, μετέδωσε το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, το σύνολο των δεικτών PMI για τη μεταποίηση προσφέρει μια δόση αισιοδοξίας. Πρώτον, ο γενικός δείκτης PMI σημείωσε τρεις συνεχόμενους μήνες αύξησης, τάση που αντικατοπτρίζεται στον εμπροσθοβαρή δείκτη για τις νέες παραγγελίες», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

«Δεύτερον, υπάρχει μια ευρεία ανοδική τάση στους επιμέρους δείκτες, που περιλαμβάνει το απόθεμα αγορών, τα ανεκτέλεστα έργα και την παραγωγή» συμπλήρωσε ο ίδιος

Σχεδόν όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν προς θετική κατεύθυνση, ενώ εκείνοι που καλύπτουν την τιμολόγηση έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να έχουν εξασθενήσει τον περασμένο μήνα.

Με τα πράγματα να φαίνεται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής έφτασε στο 57,1 από 55,8.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com