Είναι ο χρυσός επένδυση;

Είναι ο χρυσός επένδυση;
A merchant displays a gold bar at his shop in Dubai Gold Souk in the Gulf emirate on July 29, 2020. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP) Photo: AFP
Οι τρόποι επένδυσης σε χρυσό είναι, σήμερα, τέσσερις.

Από την Ιωάννα Φο*

Γεια σας παιδιά,

Ιωάννα εδώ και στο σημερινό μας άρθρο θα λύσουμε ένα ερώτημα που ‘’βασανίζει’’ πολλούς και πολλές από εμάς που θέλουμε να επενδύσουμε αλλά δεν ξέρουμε με τι να ξεκινήσουμε. Και το ερώτημα είναι το εξής: Είναι ο χρυσός επένδυση και, αν ναι, ποιοι είναι οι τρόποι που μπορούμε να τον αγοράσουμε;

Ξεκινώντας, για να κάνουμε τα πράγματα απλούστερα, θα τοποθετήσουμε την συνοπτική μας ανάλυση σε δύο άξονες. Ο πρώτος θα είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επενδύσουμε σε χρυσό στην πράξη, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός και, ο δεύτερος, αν και κατά πόσο έχει νόημα μια τέτοια επένδυση.

Οι τρόποι επένδυσης σε χρυσό είναι, σήμερα, τέσσερις.

Ο πρώτος τρόπος και αυτός που σκεφτόμαστε αυτόματα όλοι, είναι η κατοχή του ίδιου του μετάλλου σε φυσική μορφή. Πρακτικά αυτός ο τρόπος θέλει εμάς να πηγαίνουμε σε κάποιο αργυροχρυσοχοΐο, ή σε κάποια σχετική σελίδα στο Ίντερνετ, ή σε κάποια Τράπεζα, να αγοράζουμε μια ποσότητα χρυσού και να την παραλαμβάνουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Ο χρυσός τώρα μπορεί να είναι μπάρες, κοσμήματα, ρινίσματα ή νομίσματα.

Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι από την στιγμή που θα τον πιάσουμε στα χέρια μας είναι δικός μας και όποια αξία έχει την έχουμε στα χέρια μας ανά πάσα στιγμή. Συν το γεγονός ότι είναι άμεσα ρευστοποιήσιμος σε περίπτωση που το θελήσουμε. Νομίζω, όμως ότι δυστυχώς τα θετικά τελειώνουν εδώ. Τα προβλήματα στην κατοχή φυσικού χρυσού είναι αρκετά, με πρώτο την αποθήκευσή του. Είτε πρέπει να τον έχουμε στο σπίτι μας με ό,τι ρίσκο αυτό συνεπάγεται, είτε να τον έχουμε σε μια τραπεζική θυρίδα, επιβαρυνόμενοι με το αντίστοιχο κόστος και μη έχοντας επαφή μαζί του, κάτι που σημαίνει ότι χάνουμε πρακτικά το πλεονέκτημα της φυσικής επαφής.

Ακόμη, υπάρχει το ζήτημα του από που θα αγοράσουμε. Αν τυχόν δεν εμπιστευτούμε κάποια Τράπεζα, αλλά οποιανδήποτε άλλον τρίτο, υπάρχει ο κίνδυνος να αγοράσουμε κάτι άλλο και όχι αυτό για το οποίο πληρώσαμε. Υπάρχει χρυσός κατώτερης ποιότητας, νοθευμένος κτλ., οπότε μεγάλη προσοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δεύτερος τρόπος λοιπόν να επενδύσουμε σε χρυσό είναι η αγορά ενός ETF που ακολουθεί την τιμή του χρυσού. Για παράδειγμα, ένα πολύ διάσημο είναι το ETF με την ονομασία GLD. Αυτά τα ETFs ουσιαστικά αποτελούν ένα προϊόν ενός fund, το οποίο έχει στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες χρυσού και εκδίδει ένα ETF που ακολουθεί την πορεία του χρυσού στις αγορές.  Με λίγα λόγια, άλλοι αναλαμβάνουν την απόκτηση και φύλαξη του χρυσού σε αντάλλαγμα με μια προμήθεια διαχείρισης που εμείς καλούμαστε να πληρώνουμε όπως και σε όλα τα ETFs βέβαια.

Ο τρίτος τρόπος επένδυσης σε χρυσό είναι η περίπτωση των Futures, των μελλοντικών συμβολαίων δηλαδή, τα οποία είναι κάπως πιο σύνθετα. Πολύ απλά μιλώντας, εκεί επενδύουμε στον χρυσό μέσω της αγοράς συμβολαίων τα οποία ουσιαστικά προδιαγράφουν την μελλοντική πορεία του χρυσού. Δεν αγοράζουμε με λίγα λόγια τον χρυσό όσο κάνει σήμερα, αλλά βάση εκτιμήσεων, επενδύουμε στην μελλοντική του πορεία.  Στην πράξη, δεν έχουμε απευθείας έκθεση στον χρυσό, αλλά πλάγια και με αρκετή δόση ρίσκου. Εγώ προσωπικά θα έμενα μακριά από τα futures.

Τέλος, ο τέταρτος τρόπος επένδυσης σε χρυσό και αρκετά έμμεσος επίσης είναι να αγοράσουμε και να επενδύουμε σε μετοχές εταιριών του κλάδου. Εξορυκτικές εταιρίες, εταιρίες διαχείρισης και μεταφοράς του χρυσού, μεταποιητικές, εταιρίες κατασκευής χρυσών κοσμημάτων και πολλές ακόμα. Αυτή ουσιαστικά είναι μια διαφορετική προσέγγιση και με αρκετό ρίσκο γιατί ουσιαστικά περνάμε σε καθαρή επιλογή μετοχών με μοναδικό γνώμονα την ενασχόλησή τους με τον χρυσό.

Και αφού είδαμε τους τρόπους, πάμε και στον δεύτερο άξονα της ανάλυσή μας. Υπάρχει τελικά αξία σε μια επένδυση στον χρυσό σήμερα;

Ας ξεκινήσουμε μεταφέροντας τα λόγια ενός από του πλουσιότερους και καλύτερους επενδυτές του κόσμου, του Waren Buffet, που είναι κάτι σαν αυθεντία στον χώρο των επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε; Ότι αν κάποιος άνθρωπος είχε επενδύσει σε χρυσό το 1970 και αγόραζε χρυσό αξίας 10.000 δολαρίων, θα ήταν σίγουρα κερδισμένος. Η αξία θα είχε μεγαλώσει  αφού υπολογίζοντας ακριβώς 50 έτη, μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, ο χρυσός αυτός θα άξιζε 452.571,43 δολάρια.

Διόλου άσχημα θα έλεγα. Όμως, όπως λέει ο μεγάλος αυτός επενδυτής, ο χρυσός έχει το αρνητικό ότι δεν παράγει πλούτο ο ίδιος, αλλά συντηρεί τον πλούτο.  Δηλαδή, όλο αυτό το διάστημα, η ποσότητα που αγοράσαμε, παραμένει αμετάβλητη. Αν όμως, αντίστοιχα για την ίδια περίοδο είχαν επενδυθεί 10,000 δολάρια στον S&P 500, πώς θα είχαν άραγε τα πράγματα;

Παίρνουμε ως δεδομένη μια απόδοση της τάξης του 10%, παρότι για αυτή την περίοδο ήταν λίγο μεγαλύτερη, το ποσό που θα είχε συγκεντρωθεί είναι 1.173.911 δολάρια!  Πάνω από το διπλάσιο της αξίας του χρυσού για την αντίστοιχη περίοδο!

Και τότε γιατί κάποιοι επενδύουν στον χρυσό, θα αναρωτηθεί κανείς, δεν ξέρουν τα μαθηματικά, αγνοούν την γνώμη του Waren Buffet; Ο λόγος είναι ότι ο χρυσός ισχυροποιείται σε περιόδους κρίσεων και αναμφίβολα ποτέ δεν θα χάσει εντελώς την αξία του. Ακόμα και αν υποτιμηθεί, πάντα θα είναι πολύτιμος και αυτή η ασφάλεια που χαρίζει, κάνει επενδυτές και επενδύτριες από όλο τον κόσμο να εμπιστεύονται τα χρήματά τους στις χρυσές του αγκάλες!

Αυτά είναι τα δεδομένα και, φυσικά, ο καθένας και η καθεμία κρίνει και αποφασίζει ατομικά για το πως θα επενδύσει ή όχι τα χρήματά του.

Εγώ να σας ευχαριστήσω πολύ που φτάσατε έως εδώ και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά! Ως τότε βρείτε με στο Instagram και πείτε μου αν θα επενδύατε σε χρυσό ή όχι και γιατί.

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: