Δόθηκε λύση στο ζήτημα του αεροδρομίου Μακεδονία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με το υπουργείο, η μετάθεση του χρονοδιαγράμματος εξασφαλίζει τη δυνατότητα πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας του αεροδρομίου.

Στην αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, διασφαλίζοντας ως αποτέλεσμα, την ομαλή κίνηση του αερολιμένα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ελήφθη μετά από αίτημα της παραχωρησιούχου Fraport και διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων.

Ειδικότερα, η προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο έναρξη του έργου «Αναβάθμιση Αντοχής Χερσαίου Τμήματος Διαδρόμου 10-28 Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» μετατίθεται για τον Οκτώβριο του 2017, με πρόβλεψη ολοκλήρωσής του τη περίοδο Μαρτίου – Απριλίου του 2018.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη διασφαλίζει τη στήριξη και την ομαλή τουριστική κίνηση τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, όπως ακριβώς αξίωνε και η Fraport. Στη σχετική συμφωνία προβλέπεται επίσης, ότι η γερμανική εταιρεία:

  • Αναλαμβάνει να προχωρήσει αποκλειστικά με δικές της δαπάνες στην κατασκευή και εγκατάσταση συστήματος  φωτοσήμανσης του τροχοδρόμου, ώστε  να μετατραπεί σε διάδρομο προσαπογείωσης για την ακόμη αρτιότερη κάλυψη των  αναγκών του αεροδρομίου  «Μακεδονία».
  • Θα συνεργαστεί πλήρως με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας για τη διασφάλιση όλων των ασφαλών διαδικασιών και συνθηκών πτήσεων στο αεροδρόμιο (safety case) και
  • Παραιτείται από κάθε αξίωση απέναντι στο ελληνικό δημόσιο σχετικά με τη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των  έργων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η μετάθεση του χρονοδιαγράμματος εξασφαλίζει τη δυνατότητα πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας του αεροδρομίου, χωρίς καμία έκπτωση σε ζητήματα ασφάλειας και χωρίς καμία μείωση της αεροπορικής κίνησης για το καλοκαίρι του 2017.