Δραγασάκης: «Τα περί αφελληνισμού των τραπεζών δεν ισχύουν»

Δραγασάκης: «Τα περί αφελληνισμού των τραπεζών δεν ισχύουν»

«Aκούστηκαν πολλά και ανεύθυνα από τους κατεξοχήν υπεύθυνους» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Την απόκρυψη αλλότριων στόχων από εκείνον της σταθερότητας της χώρας, διαβλέπει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη συζήτηση περί «οικουμενικής κυβέρνησης», επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πόλος όχι μόνον της σταθερότητας αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε την αντίφαση ανάμεσα στην επιθετική, από τη μία, στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τη συζήτηση, από την άλλη, περί οικουμενικής κυβέρνησης, και τόνισε πως ιστορικά οικουμενικές κυβερνήσεις γίνονται όταν υπάρχει κενό εξουσίας ή όταν δεν υπάρχει κάποιος νομιμοποιημένος από τον λαό πόλος. «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τέτοιο πόλο και αποτελεί πόλο όχι μόνον σταθερότητας αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας. Είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε συμμαχίες στη βάση προγραμμάτων και προγραμματικών συγκλίσεων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παρατηρώντας πως η συζήτηση αυτή, μάλλον σε άλλους στόχους αποσκοπεί. Όπως είπε, ενδεχομένως αποσκοπεί στην οικουμενική συγκάλυψη των προβλημάτων, ενδεχομένως στην αναστολή ή ακύρωση, έστω και προσωρινά, εκείνων των ρήξεων με τα συμφέροντα, «οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν και θα γίνουν», διαβεβαίωσε κατηγορηματικά.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, επισημαίνοντας πως ακούστηκαν πολλά και ανεύθυνα από τους κατεξοχήν υπεύθυνους και τονίζοντας πως η ανακεφαλαιοποίηση και η επιτυχία της είναι ένας σημαντικός σταθμός. Απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους η ανακεφαλαιοποίηση ήταν σημαντική, ανέφερε:

-Πρώτον, διότι υπήρχαν δυνάμεις που επεδίωκαν να συνδεθεί με την πρώτη αξιολόγηση και καταβλήθηκαν προσπάθειες να γίνει τον επόμενο χρόνο υπό το βάρος μιας οδηγίας, η οποία απαιτεί το κούρεμα των καταθέσεων. «Κι αυτό ακριβώς ήταν το πρώτο που μπορέσαμε να αποτρέψουμε» εξήγησε.

-Δεύτερον, διότι στην αρχή αυτής της διαδικασίας κανείς δεν περίμενε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν πόρους και κεφάλαια έστω για τις βασικές τους ανάγκες από τα ιδιωτικά κεφάλαια. «Κι όμως αυτό επετεύχθη» είπε ο κ. Δραγασάκης.

-Τρίτον, διότι περιόρισε τις δανειακές ανάγκες αρκετά στο όριο των 6 δισ. αντί των 20 δισ. ή 25 δισ. που πολλοί έλεγαν.

Περιγράφοντας την κατάσταση μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε:

– Στην τράπεζα Πειραιώς, περίπου το 26% των μετοχών ανήκει στο Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, το 40% επιπλέον ανήκει σε εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 66%.

– Στην Εθνική Τράπεζα, το 41% των μετοχών ανήκει στο ΤΧΣ και το 12% βρίσκεται στην κατοχή άλλων εγχώριων ιδιωτών επενδυτών.

Συνολικά ένα ποσοστό 53% είναι στην κατοχή εγχώριων επενδυτών. «Οι κραυγές περί αφελληνισμού του τραπεζικού μας συστήματος, επομένως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως ακόμη και στην «Αlpha Bank» το Δημόσιο είναι ο σημαντικότερος μεμονωμένος μέτοχος με 11%, ενώ τόσο στην «Άlpha Bank» όσο και στη «Eurobank» το Δημόσιο συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο ΔΣ.

Το συμπέρασμα είναι ότι διαμορφώνεται ένα νέο σύστημα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος στο οποίο παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, μεταξύ αυτών όμως και το Δημόσιο παίζει καθοριστικό ρόλο, διότι κυρίως διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ