Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Τεράστιες οι ανάγκες των εκτοπισμένων και των προσφύγων που αντιμετωπίζουν τον βαρύ χειμώνα και την τρομερή ανατίμηση βασικών ειδών.

Έκκληση για άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, απηύθυνε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες σε όλους τους τομείς και εξαντλεί τις δυνατότητες των γειτονικών χωρών, με σοβαρές τοπικές επιπτώσεις», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η βοήθεια προς τη Συρία αντιστοιχεί στο ήμισυ του χρηματοδοτικού προγράμματος αρωγής των 12,9 δισ. δολαρίων για 52 εκατομμύρια ανθρώπους σε 17 χώρες, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα η συντονίστρια του ΟΗΕ για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας Βάλερι ‘Ειμος στη διάσκεψη των δωρητών στη Γενεύη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, περίπου 4,1 εκατομμύρια θα είναι οι Σύροι πρόσφυγες ως το 2014, έναντι 2.4 εκ. που είναι σήμερα. Από αυτούς, περίπου 660.000 θα φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι, ενώ 3.44 εκ. θα φιλοξενούνται από ιδιώτες.

Διαβάστε ακόμη: Οι «χίλιες ημέρες βίας» της Συρίας

Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα που ο βαρύς χειμώνας πλήττει ιδιαίτερα εκείνους τους οποίους άφησε πεινασμένους ή άστεγους ο συριακός εμφύλιος που διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 500% τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα 4 στους 5 Σύρους να θεωρούν την τροφή ως πρωταρχική ανάγκη τους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη για τους μισούς Σύρους. Οι κουβέρτες είναι δυσεύρετες για το 95% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν, αλλά και και όταν τις βρίσκουν δεν μπορούν να τις αγοράσουν καθώς η τιμή τους ανέρχεται στα 27 δολάρια ποσό που αντιπροσωπεύει το 93% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στη Συρία.

Για τον επικεφαλής της IRC Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, «οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η πείνα απειλεί ένα μεγάλο μέρος του συριακού πληθυσμού. Λαμβανομένων υπόψη των κρουσμάτων πολυομυελίτιδας και των κάτω του μηδενός θερμοκρασιών, αυξάνονται όλο και περισσότερο ο αριθμός των νεκρών, αλλά και η απελπισία του συριακού πληθυσμού. Είμαστε μάρτυρες μιας ανθρωπιστικής καταστροφής που όμως δεν έχει προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας».

Διαβάστε ακόμη: Έκκληση UNICEF-ΠΟΥ-ΟΗΕ για τη Συρία