DZ Bank: Η Λευκή Βίβλος του Bitcoin έγινε 15 ετών και υπόσχεται αποδόσεις

DZ Bank: Η Λευκή Βίβλος του Bitcoin έγινε 15 ετών και υπόσχεται αποδόσεις
As bitcoins skyrocket to more than $12 000 for one BTC, many central banks as ECB or US Federal Reserve warn of risks of a bubble. Britain and the ECB want to monitor trade for money-laudering suspicions. The main U.S. derivatives regulator said it would allow CME Group Inc (CME.O) and CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) to list Bitcoin futures contracts. Toulouse. December 6th 2017. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Κατά τη διάρκεια του 2023, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής ένα εντυπωσιακό +125%

Στο πλαίσιο της 15ης επετείου της λευκής βίβλου του Bitcoin του Satoshi Nakamoto, το παλαιότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έκανε ένα δώρο στον εαυτό του και τους οπαδούς του: η τιμή του τις τελευταίες εβδομάδες είχε εκτοξευθεί σχεδόν στις 38.000 δολάρια. Για ενάμιση χρόνο τα charts δεν είχα «δείξει» αυτό το επίπεδο, ωστόσο, παρά και την πρόσφατη αναταραχή λόγω Binance, το Bitcoin & Co. φαίνεται να έχει επιστρέψει, αναφέρει σε πρόσφατο report της η τρίτη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα DZ Bank.

Ο «Uptober» (Οκτώβριος) δικαιολόγησε το όνομά του, με το Bitcoin να καταγράφει αύξηση 28%. Κατά τη διάρκεια του 2023, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έχει καταγράψει -μέχρι στιγμής- ένα εντυπωσιακό +125% (Γράφημα G1). 

Ολόκληρη η αγορά εισέρχεται στην τελική φάση του έτους με κεφαλαιοποίηση περίπου 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Bitcoin παραμένει το αδιαμφισβήτητο νούμερο 1, μάλιστα δε κατάφερε να επεκτείνει την κυριαρχία του επί της αγοράς από περίπου 40% σε έως και 53% στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ευφορία λόγω ETF δεν μπορεί να συγκρατηθεί

Πάντως, σύμφωνα με την DZ Bank, για τα κέρδη των δύο κορυφαίων κρυπτονομισμάτων Bitcoin και Ether υπάρχει καταλύτης: τα spot ETF. Πρόκειται για παραδοσιακά επενδυτικά οχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον για απευθείας επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Ορισμένοι καθιερωμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υπέβαλαν αιτήσεις για ETF spot Bitcoin στη SEC (αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) το περασμένο καλοκαίρι. Αν και δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους. 

Πριν από λίγες ημέρες, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η BlackRock, προκάλεσε για άλλη μια φορά «σάλο» υποβάλλοντας αίτηση για ένα ETF spot Ether στην SEC – εκτός από ένα ETF spot Bitcoin. Το εν λόγω αίτημα αποτελεί συμπίλημα αιτημάτων άλλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο, η BlackRock θεωρείται σημαντικό σημείο αναφοράς λόγω του σχεδόν τέλειου ποσοστού επιτυχίας κατά την υποβολή τέτοιων αιτήσεων.

Όπως είναι ευνόητο, πιθανή έγκριση των αιτήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια εισροή κεφαλαίων στην αγορά κρυπτογράφησης. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτικού τμήματος στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών, τουλάχιστον σύμφωνα με ορισμένους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων. Με τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, ακόμη και μια μικρή κατανομή θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: