Αποκάλυψη: Αλγόριθμος που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο ο λόγος απόλυσης του Άλτμαν από την OpenAI

Αποκάλυψη: Αλγόριθμος που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο ο λόγος απόλυσης του Άλτμαν από την OpenAI
(FILES) Sam Altman, CEO of OpenAI participates in the “Charting the Path Forward: The Future of Artificial Intelligence” at the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders' Week in San Francisco, California, on November 16, 2023. ChatGPT creator OpenAI announced November 21, 2023, that Altman would return as its CEO, days after his shock dismissal plunged the pioneering artificial intelligence firm into crisis. Hundreds of OpenAI staff threatened to quit following Altman's sacking on November 17, demanding in a letter released to the media the resignation of the board, as speculation swirled about the future of the company. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Θρυαλλίδα εξελίξεων για το διοικητικό θρίλερ που ακολούθησε στους κόλπους της αμφιλεγόμενης πλέον start up ήταν ένας αλγόριθμος 

Για «ισχυρή» ανακάλυψη στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο έκαναν λόγο σε επιστολή τους μέλη του ερευνητικού προσωπικού της OpenAI μέρες πριν απαλλαχθεί των καθηκόντων του από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, θρυαλλίδα εξελίξεων για το διοικητικό θρίλερ που ακολούθησε στους κόλπους της αμφιλεγόμενης πλέον start up ήταν ένας αλγόριθμος – ένα project που ονομάζεται Q*.

Μάλιστα, την επιστολή μετέφερε προς το Δ.Σ., λέει το Reuters, το επί χρόνια στέλεχος Mira Murati.

Σημειώνεται πως πριν από την επιστροφή Άλτμαν αργά το βράδυ της Τρίτης 21 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 700 υπάλληλοι είχαν απειλήσει με παραίτηση, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον απολυθέντα ηγέτη τους.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των λόγων αποπομπής του Άλτμαν από τη θέση του CEO, όπως περιγράφεται στην επίμαχη επιστολή, ήταν οι ανησυχίες για την εμπορευματοποίηση επιστημονικών ευρημάτων πριν κατανοηθούν οι συνέπειες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Project  Q* 

Κάποιοι στην OpenAI πιστεύουν ότι το Q* (προφέρεται Q-Star) θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη για αυτό που είναι γνωστό ως τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI), είπε μία από τις πηγές του Reuters. Η OpenAI ορίζει τα AGI ως αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τους ανθρώπους στις περισσότερες οικονομικά πολύτιμες εργασίες.

Δεδομένων των τεράστιων υπολογιστικών πόρων, το νέο μοντέλο ήταν σε θέση να λύσει σημαντικά μαθηματικά προβλήματα. Αν και εκτελούσε μόνο μαθηματικά επιπέδου δημοτικού σχολείου, τα τεστ αυτά έκαναν τους ερευνητές πολύ αισιόδοξους για τη μελλοντική επιτυχία του Q*, είπε η πηγή.

«Πέπλο άγνοιας»

Οι ερευνητές της OpenAI θεωρούν ότι τα μαθηματικά αποτελούν σύνορο της γενετικής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Επί του παρόντος, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι καλή στη γραφή και τη μετάφραση γλώσσας προβλέποντας στατιστικά την επόμενη λέξη. Αλλά η κατάκτηση της ικανότητας να κάνει μαθηματικά, όπου υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση, σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει ικανότητες που θα προσιδιάζουν στην ανθρώπινη νοημοσύνη.  

Σε αντίθεση με μια αριθμομηχανή που μπορεί να λύσει έναν περιορισμένο αριθμό πράξεων, το AGI μπορεί να γενικεύσει, να μάθει και να κατανοήσει.

Στην επιστολή τους προς το διοικητικό συμβούλιο, οι ερευνητές επισήμαναν τα στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης και τον πιθανό κίνδυνο, ανέφεραν οι πηγές χωρίς να διευκρινίσουν τις ακριβείς ανησυχίες που εμπεριέχονται στην επιστολή. 

Σίγορα υπήρξε μια μακρά συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων υπολογιστών σχετικά με τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι εξαιρετικά ευφυείς μηχανές, για παράδειγμα, εάν θα μπορούσαν να αποφασίσουν ότι η καταστροφή της ανθρωπότητας ήταν προς το συμφέρον τους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης την εργασία μιας ομάδας «επιστημόνων AI», την ύπαρξη της οποίας επιβεβαίωσαν πολλές πηγές. Η ομάδα, που σχηματίστηκε από μέλη προηγούμενων ομάδων όπως οι «Code Gen» και «Math Gen», και διερευνούσε πώς να βελτιστοποιήσει τα υπάρχοντα μοντέλα AI για να βελτιώσει τη συλλογιστική τους.

Ο Άλτμαν ηγήθηκε των προσπαθειών για να γίνει το ChatGPT μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές λογισμικού στην ιστορία και άντλησε επενδύσεις – και υπολογιστικούς πόρους – απαραίτητους από τη Microsoft για να πλησιάσει το AGI.

Εκτός από την ανακοίνωση μιας σειράς νέων εργαλείων, την περασμένη εβδομάδα σε σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών στο Σαν Φρανσίσκο ανέφερε ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Μια μέρα αργότερα, το διοικητικό συμβούλιο απέλυσε τον Άλτμαν.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Reuters