ΕΑΣ: Η εταιρεία κέρδισε τουλάχιστον ένα χρόνο ζωής

ΕΑΣ: Η εταιρεία κέρδισε τουλάχιστον ένα χρόνο ζωής

Τι προβλέπει το σχέδιο εκκαθάρισης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα. 

Παράταση ζωής πήραν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) μετά τη χθεσινή έγκριση του Eurogroup στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν από τα πιο σύνθετα της διαπραγμάτευσης, κυρίως λόγω και των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχε λάβει η εταιρεία.

Επίσης χρειάστηκαν ώρες διαπραγμάτευσης για να πιεστεί η τρόικα ότι τα ΕΑΣ πρέπει να παραμείνουν ζωντανά.

«Νομίζω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού και απαντά στην ανάγκη νοικοκυρέματος και μη διατήρησης ελλειμμάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Για την ώρα τουλάχιστον, κερδίσαμε το στοίχημα για τα ΕΑΣ, όμως η εταιρεία θα κριθεί αν είναι βιώσιμη τον Δεκέμβριο του 2014».

Τι προβλέπει η τελική συμφωνία
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η τελική συμφωνία με την τρόικα για τα ΕΑΣ προβλέπει αναδιάρθρωση που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας τους με 3 εργοστάσια ως το τέλος του 2014 και τη δυνατότητα εξαγωγών. Το σχέδιο που συμφωνήθηκε προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, έως το Μάιο, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σκέλος.

Το πολιτικό θα οδηγηθεί σε άμεση εκκαθάριση, ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίσει να λειτουργεί. Συμφωνήθηκε ακόμη πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης 300 εργαζομένων (από περίπου 800 υπάλληλοι θα παραμείνουν οι 500), το κλείσιμο ενός εργοστασίου και η μετεγκατάσταση ενός δεύτερου χωρίς απολύσεις.  Αν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2014 κριθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε θα ακολουθήσει τη λύση ΕΛΒΟ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Στουρνάρας: «Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια εποχή νέων ευκαιριών»

Γεννηματά: «Συμφωνία μετά από σκληρή διαπραγμάτευση»
«Με σκληρή διαπραγμάτευση και επιμονή καταλήξαμε στη σημερινή συμφωνία. Τα ΕΑΣ δεν κλείνουν, δεν μπαίνουν σε εκκαθάριση, δεν προχωρούν σε απολύσεις και εξασφαλίζεται ο εξαγωγικός τους χαρακτήρας. Με τη συμφωνία αυτή καλύπτουμε τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας και την ασφάλεια του εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε την Τρίτη η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στη συμφωνία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Πρόσθεσε ότι «όπως είχαμε δεσμευθεί, προχωράμε σε αναδιάρθρωση με την εταιρεία σε λειτουργία, χωρίς να πληρώνει πλέον ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, ούτε ένα ευρώ. Με προστασία πολλών θέσεων εργασίας και εθελουσία έξοδο για όσους αποχωρήσουν».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά «είναι στο χέρι μας, το Δεκέμβριο του 2014 η εταιρεία να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και έχει σοβαρές προοπτικές. Αρκεί να μη χάσουμε ούτε μια ημέρα. Θα σταθούμε στο πλάι της διοίκησης και των εργαζόμενων. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Αποφασισμένοι να κρατήσουν ζωντανή την εταιρεία οι εργαζόμενοι
Αποφασισμένοι να μετατρέψουν «μια βιομηχανία που βαρύνεται με μακροχρόνιες παθογένειες και ελλείμματα του παρελθόντος» σε μια «βιώσιμη επιχείρηση που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου», αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο «την τεράστια προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες», δηλώνουν διοίκηση και εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, μετά και την συμφωνία στο Eurogroup.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι η ΕΑΣ ΑΒΕΕ θεωρεί πως η εξυγίανση της εταιρείας θα συμβάλει τόσο στην αμυντική θωράκιση, όσο και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «υπεύθυνη στάση, την πίστη και την αφοσίωση των εργαζομένων» που διατήρησαν και διατηρούν την εταιρεία σε πλήρη λειτουργία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΕΑΣ:
«Η σημερινή συμφωνία του Eurogroup, σαν αποτέλεσμα των σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Τρόικα, ανοίγει τον δρόμο για την εξυγίανση και ανάπτυξη της μοναδικής βιομηχανίας όπλων και πυρομαχικών της χώρας.

Η πορεία αυτή στηρίζεται στην υπεύθυνη στάση, στην πίστη και αφοσίωση των εργαζομένων, οι οποίοι – σημειωτέον – διατηρούν μέχρι σήμερα την εταιρεία σε πλήρη λειτουργία, παρά το ότι παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες.

Η εξυγίανση των ΕΑΣ θα συμβάλει τόσο στην αμυντική θωράκιση, όσο και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μέσω της ενίσχυσης του εξαγωγικού έργου και της πλεονασματικής λειτουργίας της εταιρείας.

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της εταιρείας αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες και δηλώνουν αποφασισμένοι να μετατρέψουν μια βιομηχανία που βαρύνεται με μακροχρόνιες παθογένειες και ελλείμματα του παρελθόντος σε μια σύγχρονη βιώσιμη επιχείρηση που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου».