«Αιχμάλωτοι πολέμου» οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

«Αιχμάλωτοι πολέμου» οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Διαπραγματεύσεις του Οργανισμού με τους αυτονομιστές του Σλαβιάνσκ για την απελευθέρωσή τους.

20.13

Απελευθερώθηκε ένας από τους παρατηρητές του ΟΑΣΑ
Ένας από τους οκτώ ευρωπαίους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απελευθερώθηκε, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τους συναδέλφους του, δήλωσε μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον παρατηρητή να βγαίνει από το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Σλαβιάνσκ συνοδευόμενος από τρεις άοπλους άνδρες, να μπαίνει σ’ ένα λευκό τζιπ του ΟΑΣΕ και να αναχωρεί.

Πρόκειται για τον Σουηδό παρατηρητή, ο οποίος πάσχει από ήπια μορφή διαβήτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Στέλα Χορόσεβα. «Απελευθερώθηκε», είπε η εκπρόσωπος του αυτονομιστή δημάρχου του Σλαβιάνσκ. «Όσον αφορά τους άλλους, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν είναι ο μόνος από τους παρατηρητές που απελευθερώνεται σήμερα, Κυριακή, η εκπρόσωπος απάντησε, «Ναι».

Δώδεκα άνθρωποι, από τους οποίους οκτώ ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί, κρατούνται από την Παρασκευή από τους αυτονομιστές, οι οποίοι τους χαρακτήρισαν σήμερα «αιχμαλώτους πολέμου» και θέλουν να τους ανταλλάξουν με πρόσωπα που κρατούν οι ουκρανικές αρχές.

16.51

Οι διαμεσολαβητές που θα διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι οποίοι κρατούνται από αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, έφθασαν στην πόλη, δήλωσε σήμερα ο ντε φάκτο δήμαρχός της.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ, ο ίδιος κατευθύνεται προς τον χώρο όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους διαμεσολαβητές.

15.31

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται από την Παρασκευή από φιλορώσους αντάρτες στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, είναι «αιχμάλωτοι πολέμου», δήλωσε σήμερα ο αυτονομιστής ηγέτης της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ (φωτογραφία) στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα και τη «σύλληψη» από τους αντάρτες τριών ουκρανών αξιωματικών, οι οποίοι επίσης κρατούνται.

Ο Πονομαριόφ δήλωσε ότι θα συναντηθεί εντός της ημέρας με αντιπροσωπεία διαπραγματευτών του ΟΑΣΕ που κατευθύνεται στην περιοχή και διευκρίνισε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον ΟΑΣΕ συμφώνησε να συναντήσει την αντιπροσωπεία αυτή.

«Όταν οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ έρθουν, θα τους μιλήσουμε για τους παρατηρητές που κρατούνται», δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι στρατιωτικοί παρατηρητές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των αυτονομιστών που κρατούνται από τις αρχές του Κιέβου, ο αυτονομιστής ηγέτης απάντησε: «Αυτή είναι η θεμελιώδης επιλογή».

«Οι στρατιώτες είναι όμηροι της κατάστασης, αλλά νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία».

Την ίδια ώρα ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας διαπραγματευτών του στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας για να ζητήσει την απελευθέρωση των οκτώ στρατιωτικών παρατηρητών του που κρατούνται από φιλορώσους αντάρτες. «Αναμένεται να φθάσουν εκεί σήμερα», δήλωσε η Τατιάνα Μπάεβα, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Καλά στην υγεία τους όλοι οι παρατηρητές
Ένας από τους διεθνείς παρατηρητές που κρατούνται από τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές δήλωσε την Κυριακή ότι οι κρατούμενοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι αυτονομιστές, ένας Γερμανός παρατηρητής που μετέχει στην αποστολή, ο συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, είπε στους δημοσιογράφους «ότι δεν τον άγγιξαν» και ότι κανένα μέλος της αποστολής δεν υπέστη σωματική κακοποίηση.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους και κανένας τους δεν είναι άρρωστος. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια των παρατηρητών.

«Από τα βάθη της ψυχής μας ευχόμαστε να επιστρέψουμε στις χώρες μας το συντομότερο δυνατό», είπε ο Σνάιντερ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters 

Διαβάστε ακόμη:

Μπαράζ νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Παραβιάσεις του εναέριου χώρου της καταγγέλλει η Ουκρανία