Έδρα στην Ελλάδα «χτίζει» η αμερικανική Exxon Mobil

Όλο και πιο έντονη παρουσία αποκτά στην ελληνική αγορά η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Προ ημερών σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, είχε έρθει από το Χιούστον του Τέξας και παρακολούθησε τις εργασίες υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil. Το ενδιαφέρον του Αμερικανικού κολοσσού και η συνεργασία που δημιουργήθηκε για τα πετρέλαια της Κρήτης σχολιάστηκε θετικά και από πολιτικούς παριστάμενους, όπως ο αμερικανός πρέσβης, που επίσης παρακολούθησε το συνέδριο.

Απολύτως χαρακτηριστικό όμως τους ενδιαφέροντος της Exxon για την ελληνική ΑΟΖ είναι το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αναζητά γραφεία προκειμένου να αποκτήσει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, ενόψει και του νέου διαγωνισμού για την Κρήτη.

Προφανώς, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η αμερικανική εταιρεία θέλει να εγκαταστήσει στην Ελλάδα την ομάδα που θα χειριστεί την υπόθεση του διαγωνισμού για λογαριασμό της ExxonMobil αλλά και πιθανές νέες επενδύσεις στη χώρα μας ή σε γειτονικές περιοχές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αμερικανική εταιρεία έχει δυναμική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο σε κοινοπραξία με την Qatar Petroleum κέρδισε στο νέο γύρο παραχωρήσεων της Κύπρου το οικόπεδο 10 που βρίσκεται στη νοτιοδυτική ΑΟΖ. Προ ημερών η κοινοπραξία ανακοίνωσε τον προγραμματισμό της για τη διενέργεια 2 γεωτρήσεων στην Κύπρο το 2018.

Από τις μέχρι τώρα επαφές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, οι συνομιλητές της αμερικανικής εταιρείας τονίζουν ότι η ExxonMobil αντιμετωπίζει την ανατολική Μεσόγειο ως μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες περιοχές για την αγορά των υδρογονανθράκων ενώ καταλυτικό ρόλο για την εμπλοκή της στη χώρα μας έχει παίξει η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, η οποία άλλαξε τις προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθείστε το Fortune Greece στο Instagram