ΕΕ: H Ελλάδα είναι ακριβή στα καύσιμα αλλά …φθηνή στα τρόφιμα

ΕΕ: H Ελλάδα είναι ακριβή στα καύσιμα αλλά …φθηνή στα τρόφιμα
Photo: pixabay.com
Οι αρνητικές πρωτιές στην ενέργεια και τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ που δείχνουν ότι "το καλάθι του νοικοκυριού" διαθέτει ανταγωνιστικές τιμές στην ΕΕ.

Η Ελλάδα μέσα στο 2022, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, κέρδισε πολλές φορές τον τίτλο της πιο ακριβής χώρας, μεταξύ των μελών της ΕΕ, τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στα καύσιμα αλλά “το καλάθι του νοικοκυριού” είναι το πιο φθηνό στην ΕΕ σύμφωνα με έρευνα.

Ειδικότερα, αν και οι γενναίες επιδοτήσεις της κυβέρνησης έχουν απορροφήσει μέρος του κόστους που καλούνται να επωμιστούν καταναλωτές και επιχειρήσεις από μια διαταραγμένη αγορά ενέργειας, το ύψος των λογαριασμών στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια του 2022 συνήθως η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας στη χονδρική αγορά ήταν υψηλότερη από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία κ.α..

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας που δημοσιεύει η ΡΑΕ, η Ελλάδα παραμένει από τις χώρες με την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ. Σε ετήσια βάση η τιμή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 280,89 ευρώ/MWh συγκρίσιμη με αυτή στη Γαλλία, 280,60 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία, 276,79 ευρώ/MWh. Είναι όμως η τέταρτη ακριβότερη στην κατάταξη μετά την Ιταλία, 306,65 ευρώ/MWh, τη Μάλτα, 297,57 ευρώ/MWh και την Ελβετία, 286,36 ευρώ/MWh.

Η Ελλάδα αξιολογείται επίσης ως ακριβή χώρα στην Ευρώπη στα καύσιμα. Στην κατάταξη των τιμών μετά φόρων, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη πιο ακριβή αμόλυβδη, στα 1,828 ευρώ/λίτρο, μετά τη Δανία ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο πετρέλαιο κίνησης, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα μαζί με σκανδιναβικές χώρες και χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Συγκεκριμένα, η ελληνική τιμή του πετρελαίου κίνησης μετά φόρων ανέρχεται σε 1,792 ευρώ/λίτρο.

Αντίθετα πάντως με ότι ισχύει για την ενέργεια και παρά τα στοιχεία που δείχνουν σταθερή αύξηση στις τιμές των τροφίμων, “το καλάθι του νοικοκυριού” δεν θεωρείται ακριβό συγκρινόμενο με αντίστοιχα προϊόντα σε άλλα ευρωπαϊκά supermarket. Έρευνα του ΙΕΛΚΑ έδειξε ότι οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά supermarket είναι χαμηλότερες συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Όπως προκύπτει από την έρευνα για τα 41 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού, η Ελλάδα είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία και την Πορτογαλία με απόκλιση μιας ποσοστιαίας μονάδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Γαλλία εμφανίζεται ακριβότερη κατά 15%, η Ιταλία κατά 5% και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ