Συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer για επιπλέον 1,8 δισ. εμβόλια

Συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer για επιπλέον 1,8 δισ. εμβόλια
epa08856436 (FILE) - An undated handout made available by the German pharmaceutical company Biontech shows a hand holding an ampoule with BNT162b2, the mRNA-based vaccine candidate against COVID-19, in Mainz, Germany (reissued 02 December 2020). Britain’s Medicines & Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) granted on 02 December the authorization for emergency use of the Pfizer/BioNTech coronavirus vaccine BNT162b2. EPA/BIONTECH SE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συνάψει νέα σύμβαση για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid με τις Pfizer/ BioNTech την Παρασκευή 7 Mαΐου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές την περασμένη εβδομάδα και την Τετάρτη 5 Μαΐου ανακοίνωσε στους πρέσβεις του μπλοκ ότι η συμφωνία ήταν έτοιμη για υπογραφή. Μάλιστα, θα μπορούσε να υπογραφεί σήμερα.

Η νέα συμφωνία αφορά την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων εμβολίων για το 2022 και το 2023. Περιλαμβάνει δε ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων, ενώ παράλληλα προβλέπει επίσης μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna Inc., Novavax Inc. και Valneva SE. Εν τω μεταξύ, οι παραδόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson έχουν επιβραδυνθεί, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για μολυσμένες παρτίδες σε εργοστάσιο των ΗΠΑ.

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έχει διανείμει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων

«Η ΕΕ έχει διανείμει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, μέχρι τώρα, στους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε την  Πέμπτη 6 Μαΐου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε λόγο για μια επιτυχημένη εκστρατεία, δίνοντας τη δική της απάντηση σε όσους κατά καιρούς την έχουν επικρίνει για ολιγωρία στο κλείσιμο συμφωνιών.
«Οι 200 εκατ. δόσεις που έχουν διανεμηθεί στην ΕΕ καλύπτουν πάνω από τους μισούς ενήλικες για να εμβολιαστούν με μια δόση», δήλωσε σε βίντεό της που ανέβασε στο Twitter η Ursula von der Leyen.
«Τους 30 φτάνουν οι Ευρωπαίοι που εμβολιάζονται κάθε δευτερόλεπτο», δήλωσε, επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι το 70% των Ευρωπαίων θα έχουν εμβολιαστεί ως τον Ιούλιο.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αθέτηση δεσμεύσεων στις παραλαβές των δόσεων, η Von der Leyen τόνισε ότι η ΕΕ είναι ο κύριος εξαγωγέας εμβολίων παγκοσμίως, ενώ – όπως σημείωσε με νόημα- άλλοι κρατούν την παραγωγή για τους εαυτούς τους.

«Οι εξαγωγές από την Ευρώπη πηγαίνουν σε πάνω από 90 χώρες», υπογράμμισε ακόμη η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ για ακόμη μια φορά εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της με τη θέση των ΗΠΑ για απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων. «Καλούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή να επιτραπούν οι εξαγωγές και να αρθούν τα μέτρα στους εφοδιασμούς», συμπλήρωσε, ακόμη στο μήνυμά της η πρόεδρος της Επιτροπής.