“Έφυγε” ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι

“Έφυγε” ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι

Πέθανε, σε ηλικία 74 ετών, ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος. 

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο αμερικανός πυγμάχος, Μοχάμεντ Άλι, νικημένος από τη νόσο Πάρκισον, από την οποία έπασχε τα τελευταία 32 χρόνια.

Ο Μοχάμεντ Άλι- Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έγραψε ιστορία στα ρίνγκ έχοντας στο ενεργητικό του 56 νίκες και 5 ήττες. Ο Ολυμπιονίκης στη Ρώμη το 1960, ‘Αλι, είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία την ίδια χρονιά, αποκτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή WBA το 1964, νικώντας τον Σόνι Λίστον με νοκ-άουτ στον 7ο γύρο.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, ο άνθρωπος τον οποίο αποκαλούσαν «The Greatest» είχε συγκλονίσει τις ΗΠΑ το 1967 αρνούμενος να υπηρετήσει τη στρατιωτική του υπηρεσία και να πολεμήσει στο Βιετνάμ, λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων (τo 1964 ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμαντ Άλι). Αποσύρθηκε το 1981 και 1983 διαγνώστηκε με Πάρκινσον. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάνελ δήλωσε στα αμερικανικά μέσα «Η οικογένεια του ‘Αλι θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που οι σκέψεις τους, οι προσευχές και η υποστήριξή τους ήταν κοντά του και ζητούν σεβασμό της ιδιωτικής ζωής», χωρίς να ανακοινώσει την ημερομηνία τέλεσης της κηδείας.

Μια από τις φράσεις του που άφησαν εποχή «Είμαι ο σπουδαιότερος και το είπα αυτό ακόμα και πριν μάθω ότι ήμουν στα αλήθεια ο σπουδαιότερος».