Ευκολότερη η έκδοση φορολογικής ενημερότητας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εφορία δεν θα μπλοκάρει τη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού στους φορολογούμενους με οφειλές κάτω των 1.500 ευρώ.

Σε μία προσπάθεια άρσης των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι φορολογούμενοι στην έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε σήμερα πως η εφορία θα προχωρά σε συμψηφισμό οφειλών των φορολογούμενων με ποσά επιστροφής φόρων, ακόμη και όταν τα ποσά αυτά είναι χαμηλότερα των 1.500 ευρώ.

Βάσει της απόφασης του γενικού γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, η εφορία δεν θα μπλοκάρει τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας στους φορολογούμενους με οφειλές κάτω του ποσού αυτού. Μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός προβλεπόταν για ποσά επιστροφής φόρου άνω των 1.500 ευρώ.

Χωρίς προβλήματα θα λαμβάνουν τη φορολογική τους ενημερότητα οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ως και 30 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να συμπληρώσετε τη φορολογική σας δήλωση

Με την ίδια απόφαση καθιερώνεται πιο ευνοϊκό καθεστώς στην παρακράτηση ποσών από απαιτήσεις που έχουν ιδιώτες από το Δημόσιο, όταν οι ίδιοι έχουν οφειλές προς αυτό έως 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα προβλέπεται παρακράτηση 10% επί του ποσού της απαίτησης, το οποίο σε κάθε περίπτωση να μπορεί να καλύψεις δόσεις της ρύθμισης τμηματικής καταβολής στην οποία έχει υπαχθεί η οφειλή υπό την προϋπόθεση ότι δόσεις που απομένουν είναι ως 12. Αν είναι περισσότερες το ποσό της παρακράτησης θα πρέπει να καλύπτει 5 δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των φορολογούμενων που ανήκουν σε εφορίες που έκλεισαν, το αποδεικτικό θα μπορεί να σταλεί μέσω φαξ ή και ταχυδρομικά.

Διαβάστε ακόμη: Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύετε για το 2014