Έφοδος των αρχών στη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Έφοδος των αρχών στη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Όμως, οι ανακριτές δεν μπορούν ακόμα να «δέσουν» τον ποδοσφαιριστή - θρύλο Φραντς Μπεκενμπάουερ στην υπόθεση.

Ο ανταγωνισμός ως προς το ποιος θα πλήξει ταχύτερα τη διεθνή εικόνα της Γερμανίας καλά κρατεί! Σαν να μην έφτανε το σκάνδαλο της Volkswagen με το «πειραγμένο» λογισμικό, οι Γερμανοί ανακριτές έκαναν έφοδο προχθές στην έδρα της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) ερευνώντας την υπόθεση δωροδοκίας μελών της FIFA ώστε η Γερμανία να κερδίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006.

Περίπου 50 αξιωματούχοι της εισαγγελίας έκαναν έφοδο όχι μόνο στην έδρα της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αλλά και στις οικίες του πρώην ταμία Χορστ Σμιτ, του πρώην προέδρου Τέο Τσβάντσιγκερ, και του νυν προέδρου Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ (ο οποίος ήταν και στην οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης).

Μια εκπρόσωπος των ανακριτικών αρχών επιβεβαίωσε στο Fortune ότι ερευνώνται τρία άτομα (χωρίς να επιβεβαιώσει τα ονόματά τους).

Από τα γραφεία και τις οικίες, οι αρχές πήραν αρχεία, σκληρούς δίσκους, υπολογιστές και άλλα έγγραφα.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται μια ύποπτη πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2005 που δεν εγγράφηκε ποτέ στη φορολογική δήλωση της Ομοσπονδίας.

Η DFB παραδέχεται ότι τον Απρίλιο του 2005 προέβη σε μια πληρωμή αυτού του ποσού στη FIFA. Ο αρχικός ισχυρισμός της Ομοσπονδίας ήταν ότι τα χρήματα δόθηκαν ως δωρεά για ένα «πολιτιστικό πρόγραμμα». Όμως, θεωρείται πιθανό ότι ο πραγματικός στόχος της πληρωμής ήταν η χρήση των λογαριασμών της FIFA για την αποπληρωμή ενός δανείου στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Adidas, Ρόμπερτ Λουί Ντρέιφους, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να εξαγοράσει κρίσιμες ψήφους. Ο ίδιος πέθανε το 2009 και η Adidas – χορηγός της FIFA εδώ και πολλά χρόνια – αρνείται κάθε συμμετοχή στην πληρωμή αυτή.

Ο Μπεκενμπάουερ είναι ένας θρύλος του ποδοσφαίρου για τους Γερμανούς καθώς είναι ο μόνος Ευρωπαίους που έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο τόσο ως ποδοσφαιριστής (1974) όσο και ως προπονητής (1990). Και πλέον είναι ο μόνος από το τετραμελές προεδρείο της Ομοσπονδίας που δεν θεωρείται ύποπτος.

Η DFB δήλωσε την Τρίτη ότι «υποστηρίζει πλήρως την έρευνα», τονίζοντας ότι η ίδια η Ομοσπονδία «δεν θεωρείται ύποπτη».

Πηγή: fortune.com