Έφτασε η ώρα της επιλογής του νέου ισχυρού παράγοντα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Έφτασε η ώρα της επιλογής του νέου ισχυρού παράγοντα των ευρωπαϊκών τραπεζών
epa06098952 (FILE) - The European Central Bank (ECB) in Frankfurt Main, Germany, 27 April 2017. Reports on 20 July 2017 state the ECB left the interest rates unchanged as the bank's governing council met to discuss the rates. ECB left its main rate at 0.00 per cent, while deposit facility was at -0.4 per cent. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ ψηφίζουν για τον νέο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της. Ποιοι είναι οι βασικοί υποψήφιοι.

 

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ψηφίζουν σήμερα για τον νέο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η υποδιοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Σάρον Ντόνερι και ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) Αντρέα Ενρία είναι οι δύο τελικοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τη Ντανιέλ Νουί ως επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) τον Δεκέμβριο που λήγει η θητεία της.

Η Ντόνερι ήταν έως πρόσφατα το φαβορί, αλλά η ισχύς της υποψηφιότητας του Ενρία και η εμπιστευτική φύση της διαδικασίας επιλογής έχουν κάνει πολύ δύσκολη την πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που έχουν γνώση της διαδικασίας.

Τα ισχυρά σημεία της Ντόνερι είναι η 20ετής εμπειρία της – σήμερα είναι υποδιοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας – και η από καιρό επιθυμία της ΕΚΤ να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις. Ωστόσο, στις ανεπίσημες ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ο Ενρία κέρδισε οπαδούς λόγω της επταετούς προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία καταρτίζει τους τεχνικούς κανόνες για το ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών.