Έφτασε η ώρα της ψήφισης του νέου Μεσοπρόθεσμου στη βουλή

Έφτασε η ώρα της ψήφισης του νέου Μεσοπρόθεσμου στη βουλή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στη συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής», Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις μεταξύ των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025».

«Το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ολική επαναφορά της εθνικής μας οικονομίας στην κανονικότητα», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, υπογραμμίζοντας πως αυτό «επιβεβαιώνει την πεποίθηση που αναπτύσσεται στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα της ευημερίας και της σταθερότητας». Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «το μυστικό της επιτυχίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι το τετράπτυχο: τολμάμε, επιχειρούμε, σχεδιάζουμε, εφαρμόζουμε» και «δεν μας αρκεί η ισχυρή ανάπτυξη, εργαζόμαστε για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ταυτόχρονη αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου»

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την επόμενη τετραετία, και σε οικονομικά μεγέθη, όπως η φετινή αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 7%, η ανοδική πορεία των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης και η αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025, αλλά και στις προβλέψεις της έκθεσης της ΤτΕ που εκτιμά ότι «το ΑΕΠ της χώρας μας είναι εφικτό να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 3,5% για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία και ότι το 2031 το ΑΕΠ μας θα φτάσει στα 240 δισεκατομμύρια ευρώ, κυμαινόμενο στο επίπεδο του μακρινού 2008», τεκμηρίωσε πως η οικονομία άντεξε και εξακολουθεί να αντέχει ακόμα και τους δύσκολους μήνες της υγειονομικής κρίσης.

Το Μεσοπρόθεσμο, είπε, «δεν είναι ταξικό, όπως υποστηρίζει αντιπολίτευση, αλλά ρεαλιστικό. Δεν είναι άδικο, αλλά από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει ο δρόμος να υποστηριχθούν νέες μειώσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν είναι “για τα σκουπίδια”, όπως θέλει να παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση, αλλά προβλέπει 109.175 προσλήψεις έως το 2025 δίχως να παρεκκλίνουμε από τον κανόνα του 1 προς 1».

Ο εισηγητής της ΝΔ, ανέφερε πως η κυβέρνηση «σχεδόν δυο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 κοιτάει τους συμπατριώτες μας στα μάτια, γιατί υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής μας θητείας συνέπεσε χρονικά με την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Όταν η αντιπολίτευση επένδυε στην προοπτική της καμένης γης λόγω του κορονοϊού», ανέφερε, «εμείς εργαζόμασταν και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα όρθια. Και όσο η αντιπολίτευση συμπεριφέρεται ως ταραξίας, εμείς μετατρέπουμε την πατρίδα μας σε εργοτάξιο υλοποίησης νέων επενδύσεων».

Ζήτησε, τέλος, τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων στο Μεσοπρόθεσμο λέγοντας πως «αυτή θα είναι μια θετική ψήφος στο μέλλον της Ελλάδα» σημειώνοντας πως «η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να τεθεί υπό ομηρία ιδεοληπτικών και “δικαιωματιστών”. Η Ελλάδα αλλάζει, ανακάμπτει, προχωρά προς τα εμπρός […] Έχει φωνή, λόγο και στιβαρή κυβέρνηση που διαθέτει όραμα. Και με την ψήφο μας αποδεικνύουμε στην πράξη ποιοι την ενθαρρύνουν να κοιτάξει με αισιοδοξία το αύριο».

   Αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερινά Παπανάτσιου, ανέφερε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν φέρνει «κανένα όφελος για τους πολίτες», «το καταψηφίζουμε και στεκόμαστε απέναντί σας μαζί με την κοινωνία, τη νεολαία που τη λοιδορήσατε, την χτυπήσατε και τώρα προσπαθείτε να την εξαγοράσετε. Σας λέμε ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιό σας, γιατί δεν μας χωράει όλους και η ανατροπή του δεν περνάει από το χέρι σας». Αυτό, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έρεπε να συζητάμε θα ήταν για την επόμενη ημέρα και τα μέτρα στήριξης από την πανδημία. Εσείς, όμως, υποβαθμίσατε τον κοινοβουλευτικό διάλογο και μαθαίνουμε για το νέο σας ασφαλιστικό που σχεδιάζετε και θα έπρεπε να ήταν μέσα στο Μεσοπρόθεσμο, εμείς τα μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ. Κοιτάζετε την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία «σαν να είστε παρατηρητές», «δεν έχετε κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας». Όλα τα μέτρα για την πανδημία «τελειώνουν». «Δεν δίνετε καμία απάντηση στα ζητήματα που θέτει η αντιπολίτευση για το Μεσοπρόθεσμο, ενώ εμμένει στο ίδιο αναχρονιστικό και αποτυχημένο μοντέλο οικονομίας». Οι προβλέψεις σας, προσέθεσε, «είναι έωλες και κενού περιερχομένου. Λέτε ότι οι επενδύσεις θα τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά το έχετε δει αυτό να συμβαίνει πουθενά αλλού;. Έσοδα από φόρους, από ποιους, όμως, δεν μας λέτε τίποτα».

Προχωράτε σε ιδιωτικοποιήσεις παντού, συνέχισε η κ. Παπανάτσιου και χρησιμοποιείτε τη συγκυρία για να εφαρμόσετε το νεοφιλελεύθερο σχέδιό σας, όπως με το νέο νόμο Χατζηδάκη για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για όλα έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις και «οι δικές μας προτάσεις στοχεύουν στη μείωση των ανισοτήτων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανίτης ανέφερε πως φαίνεται ότι μετά από τόσα χρόνια που αντιμετωπίζουμε αυτήν την τεράστια κρίση, δεν έχουμε καταλάβει τίποτα. Το Μεσοπρόθεσμο, ανέφερε, είναι πολύ σημαντικό, γιατί εξειδικεύει το που θέλουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα, αλλά δεν το συζητήσαμε ούτε το 2019 ούτε και το 2020 και κρυφτήκατε πίσω από τις εκλογές και μετά πίσω από την πανδημία. Η κυβέρνηση, υποστήριξε, «έχει ανάγκη να δημιουργήσει ένα αφήγημα ταχείας ανάκαμψης, το οποίο, όμως, δυστυχώς, δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση. Με κάθε τρόπο χρησιμοποιείτε κάθε εργαλείο, για να υπηρετήσετε αυτό το σκοπό. Το σκοπό του αφηγήματος. Αυτό κάνετε και με το Μεσοπρόθεσμο, θέλοντας να δημιουργήσετε, όπως προανέφερα, μια ψευδαίσθηση κανονικότητας». Προβλέπετε, συνέχισε, την κινητοποίηση περίπου ενός ευρώ ιδιωτικής δαπάνης, για κάθε ένα ευρώ δημόσιας δαπάνης. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για το πώς θα το πετύχουμε αυτό και η πρόβλεψη, κατά την άποψή μας, είναι υπεραισιόδοξη». Είμαστε -τόνισε- «εξαιρετικά επιφυλακτικοί για όσα περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο» . Προέβλεψε δε πως «ο δρόμος προς την ανάκαμψη, θα είναι πολύ δύσκολος, από όσα προεξοφλεί το μεσοπρόθεσμο και το σχέδιο που παρουσιάσατε το Ελλάδα 2.0. Το οποίο, έτσι δυστυχώς όπως το έχετε δομήσει, θα μας οδηγήσει σε μια Ελλάδα δυστυχώς δύο ταχυτήτων». Δηλώνοντας πως το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κάλεσε «την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, την οποία διατύπωσε η Πρόεδρός μας στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, για μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη».

Την κάθετη αντίθεση στο Μεσοπρόθεσμο εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καθώς -όπως τόνισε- πρόκειται για ένα σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης που διασφαλίζει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και των στρατηγικών επιλογών της κερδοφορίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των κερδών των μεγάλων ομίλων και των μονοπωλίων γι΄ αυτό και πήρε τα εύσημα της ΕΕ.

Μέσα από αυτό το σχέδιο, ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, αντικειμενικά συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές ανάπτυξης με κριτήριο: ανάπτυξη για ποιον; Για το κεφάλαιο ή το λαό;» Παρατήρησε πως ακόμα και η κριτική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κινείται γύρω από το εάν τα νούμερα των εκτιμήσεων είναι αισιόδοξα ή όχι αλλά αποφεύγουν όμως να αναφερθούν στους άξονες και τον προσανατολισμό των πόρων που πάνε καθαρά στις ανάγκες για κερδοφορία των επενδυτών και όχι των λαϊκών αναγκών. Είναι υπέρ των επενδυτών και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και αυτό είναι το κύριο και το βασικό.

Αναφερόμενη στις εκτιμήσεις του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής, η βουλευτής ανέφερε πως οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν ενεργοί, για το επόμενο έτος και συνδέονται με την ικανότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προφανώς των μικρομεσαίων, να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και με ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον στήριξη. Τόνισε πως και οι αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει σκληρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, οδηγούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, δηλαδή τη στήριξη ανάκαμψης του κεφαλαίου. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα χρήματα θα προέρχονται από τους προϋπολογισμούς των κρατών ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα περιορίζεται στο 20%. Ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπεται η προώθηση των συμπράξεων δημοσίου ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ σε νέα μεγάλα έργα υποδομών ακόμα και σε αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και άλλα. Όσον δε τη δημιουργία των διαφημιζόμενων από την κυβέρνηση 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αυτές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της αυξανόμενης ανεργίας, ενώ οι όροι και οι σχέσεις της εργασίας τους θα καθορίζονται από το πολυπλόκαμο νομοθετικό οπλοστάσιο που διαχρονικά έχει χτιστεί προς όφελος της διασφάλισης φθηνής εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο. Και φυσικά ο λαός στο σύνολό του θα πληρώσει τον λογαριασμό με τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες- προγράμματα, όσο και με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως το γνωστό αντεργατικό έκτρωμα για την απασχόληση.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος επέκρινε το Μεσοπρόθεσμο ότι είναι «γεμάτο ασάφειες». Παρατήρησε ότι στις εκτιμήσεις και στους στόχους δεν διασφαλίζονται ποια αφορούν σε νέα έργα και ποια σε ολοκλήρωση παλαιών, στα προερχόμενα, δε, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αναμιγνύονται τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από επενδύσεις και αυτά από …επιδοτήσεις, θολώνοντας το τοπίο. Επεσήμανε για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνει μεγάλα ποσά και από δάνεια που όμως είναι με άγνωστους όρους. Διαφώνησε με στόχους που τίθενται όπως η απολιγνητοποίηση που έχει απώλειες 20.000 θέσεων εργασίας. Η ψηφιοποίηση της χώρας, είπε, δεν φαίνεται να έδρασε θετικά στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην αύξηση της σχετικής επιχειρηματικότητας στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Χαρακτήρισε τραγική την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγή αγαθών εντός της χώρας μας. Αναφερόμενος στις προβλέψεις για το δημόσιο χρέος είπε πως υπάρχουν υπόνοιες για μια επικοινωνιακή, μικροκομματική διαχείριση του θέματος, δίνοντας άλλη εικόνα για το θέμα του χρέους στο εξωτερικό, και άλλη στο εσωτερικό της χώρας. Προκαλεί, σημείωσε, ερωτήματα η μειωμένη προσδοκία των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας, παρά την κερδοφορία και την μεγάλη αξία των παγίων υποδομών πολλών εξ’ αυτών. Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως φαιδρότητα ότι προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του νερού, ως τμήμα των δήθεν επερχόμενων επενδύσεων, παρ’ όλο που έχει κριθεί καταδικαστέα από το ΣτΕ. Και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο με το Μεσοπρόθεσμο, ως αποπροσανατολιστικό και ανεδαφικό, μη ανταποκρινόμενο στις αναπτυξιακές προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως ένα νέο Μνημόνιο καθώς φέρνει νέα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους του 3,7%.Καταλόγισε αδυναμία της κυβέρνησης στο να διαπραγματευτεί με την ΕΕ σε όλους τους τομείς. Αυξάνονται, είπε κατά 10 δισ. κατά πάνω από 20% οι φόροι , πάνω από 20%, 22% αυξάνετε τους έμμεσους φόρους αυτούς δηλαδή που χτυπάνε τα μικρά, τα χαμηλά εισοδήματα και τους φόρους για τα φυσικά πρόσωπα τους αυξάνετε κατά 32%, από 959 δισεκατομμύρια σε 12,63. Συνολικά, όπως υποστήριξε, τους φόρους θα τους αυξήσετε κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, από 53,6 δισεκατομμύρια σε 63,6 δισεκατομμύρια. Με πρόσχημα το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε , προχωράτε στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ παρά την απόφαση του ΣτΕ! Βάζετε στο στόχαστρο, προχωράτε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Θα αποδώσετε όλο το παράκτιο σχεδόν μέτωπο της Θεσπρωτίας σε έναν που θα έχει όλες τις υποδομές όλο τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους στα χέρια του. Συνεχίζετε, συμπλήρωσε ο κ. Αρσένης, για την οικονομική μεγέθυνση με τα συνήθη ψέματα και αισιοδοξίες όπως και στον προϋπολογισμό. Αντί να σχεδιάζετε το μέλλον της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια, εσείς κοιτάτε στο τι θα πουλήσετε και τι φόρους θα αυξήσετε. Φτάσαμε, παρατήρησε ο βουλευτής, το πρώτο τρίμηνο για την Ελλάδα να γίνεται μία δραματική 8,4% μείωση του ΑΕΠ πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και βέβαια για να φτάσει σε αυτό το 8,4% έπρεπε η ΕΛΣΤΑΤ να τροποποιήσει το ΑΕΠ από το 2010. Και μετά!».