Ευτυχισμένος τραπεζίτης: Αποχωρεί μετά από σκάνδαλο με 130 εκατ. δολάρια στη τσέπη

Ευτυχισμένος τραπεζίτης: Αποχωρεί μετά από σκάνδαλο με 130 εκατ. δολάρια στη τσέπη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo θα φύγει με μια ολόκληρη περιουσία.

Όσοι πανηγυρίζουν με την πρώιμη αποχώρηση του CEO της Wells Fargo, Τζον Σταμπφ, ίσως θα ήταν καλό να κρατήσουν το χειροκρότημα για αργότερα.

Ο Σταμπφ επέλεξε την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά το εδώ και πολλά χρόνια αφεντικό της τράπεζας αποχωρεί λαμβάνοντας 130 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια ανάλυση των σχετικών εγγράφων από το CNNMoney. Αν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση από το διοικητικό συμβούλιο της Wells Fargo, ο Σταμπφ θα φύγει με μια ολόκληρη περιουσία αποτελούμενη από μετοχές, ρευστό και άλλες απολαβές που συγκέντρωσε τις τρεις δεκαετίες που έμεινε στη Wells Fargo και, πιο πριν, στην εταιρεία απ’ την οποία αυτή προέκυψε.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του Σταμπφ αποτελείται από 2,4 εκατομμύρια μετοχές της Wells Fargo τις οποίες συσσώρευσε μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Αυτό το …βουνό από μετοχές αξίζει σήμερα 107 εκατομμύρια δολάρια.

Αρχικά ο Σταμπφ αναμενόταν να φύγει με μια ακόμα μεγαλύτερη περιουσία – σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια – πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τους ψεύτικους λογαριασμούς που συγκλόνισε την τράπεζα.

Καθώς η λαϊκή οργή γιγαντωνόταν, ο Σταμπφ ανακοίνωνε στις 27 Σεπτεμβρίου ότι επρόκειτο να παραιτηθεί μετοχικών παροχών ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και του συνόλου του μισθού και των μπόνους του για το 2016.

Ένα μέρος των μπόνους του Σταμπφ αφορούσε απευθείας την – πλέον αμφισβητούμενη – αύξηση των λογαριασμών της Wells Fargo. Για παράδειγμα το 2015 ο Σταμπφ έλαβε 4 εκατομμύρια δολάρια σε έκτακτες αμοιβές επειδή πέτυχε «αύξηση των κύριων πελατών, των μικρών εταιρειών, και των πελατών με τρεχούμενος λογαριασμούς» για εκείνο το έτος.

Παράλληλα, επιβραβεύτηκε οικονομικά πέρυσι επειδή «ενίσχυσε μια κουλτούρα διαχείρισης ρίσκου και λογοδοσίας σε όλη την εταιρεία»….

Εντωμεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι η Wells Fargo δημιούργησε ως και 2 εκατομμύρια λογαριασμούς δίχως να το ζητήσουν οι κάτοχοί τους, ενώ από το 2011 έχει απολύσει 5.300 εργαζομένους για αθέμιτες πρακτικές πωλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είπε ότι ίσως «ανακτηθούν» κι άλλες απολαβές βάσει των ευρημάτων μιας νέας έρευνας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή.

Η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν είπε ότι «ένας διευθύνων σύμβουλος δεν πρέπει να μπορεί να επιβλέπει μια τεράστια απάτη και στη συνέχεια απλώς να φεύγει για να απολαύσει τα εκατομμύριά του στη σύνταξη».