Έγινε η αρχή για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Έγινε η αρχή για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε τις επιστρολές προς ESM και EFSF με το επίσημο αίτημα.

Στην αποστολή των σχετικών επιστολών- αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Ταμείο υπήρξε διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και του ιδίου.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας, «η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της, γιατί:

  1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
  2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
  3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
  4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ όλες οι κινήσεις έγιναν σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς.

Μητσοτάκης: Η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας

«Σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο».