Αίγυπτος: Συλλήψεις και φήμες για αποφυλάκιση Μουμπάρακ

Αίγυπτος: Συλλήψεις και φήμες για αποφυλάκιση Μουμπάρακ

Στα χέρια του στρατού ο θρησκευτικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Να κερδίσει τις εντυπώσεις επιχειρεί το αιγυπτιακό καθεστώς, μετά τις φήμες για την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Τη νύχτα της Δευτέρα προς Τρίτη συνελήφθη ο Μοχάμεντ Μπαντί, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν συμπυκνώνονται στην «υποκίνηση σε βία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο επικεφαλής καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη ηγέτη του κινήματος σε ένα διαμέρισμα κοντά στην περιοχή αλ- Ραμπαά Αντίγια τον τόπο όπου την Τετάρτη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι.

Διαβάστε ακόμη: Νέες κατηγορίες για τον Μόρσι

Τόσο η δημόσια τηλεόραση όσο και ιδιωτικά δίκτυα που υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα το στρατιωτικό πραξικόπημα, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μόρσι, έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες του 70χρονου Μπαντί να κάθεται σε ένα γραφείο, με ένα παραδοσιακό μακρύ λευκό χιτώνα, ενώ η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης έδειξε φωτογραφίες του ισλαμιστή ηγέτη σε μια κλούβα της αστυνομίας.

Ο γιος του Μπαντί σκοτώθηκε την Παρασκευή, αλλά ο ηγέτης της συντηρητικής ισλαμικής ομάδα, που ιδρύθηκε το 1929, δεν παρέστη στην κηδεία.

«Μύλος» με την αποφυλάκιση Μουμπάρακ
«Ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αφεθεί ελεύθερος τις προσεχείς 48 ώρες»: η είδηση αυτή πρωτοκυκλοφόρησε χθες το μεσημέρι στην Αίγυπτο κι από την ώρα εκείνη διαδόθηκε παντού. Λίγες ώρες αργότερα, δικαστικές πηγές διέψευσαν την είδηση. Η αποφυλάκιση του πρώην δικτάτορα, που εκδιώχθηκε από την εξουσία τον χειμώνα του 2011, θα αποτελούσε ένα ισχυρό όπλο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στον αγώνα τους κατά του νέου καθεστώτος, το οποίο χαρακτηρίζουν «αντεπαναστατικό». Για τον λόγο αυτό, σημειώνουν αναλυτές, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την απελευθέρωση του Μουμπάρακ.

Διαβάστε ακόμη: Οι παράπλευρες απώλειες των αιγυπτιακών αναταραχών

Η είδηση προέκυψε από δηλώσεις του δικηγόρου του πρώην δικτάτορα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Το μόνο που απομένει είναι μια διοικητική διευθέτηση, που δεν θα πάρει πάνω από 48 ώρες», είπε ο Φαρίντ αλ Ντιμπ. Πράγματι, η διορία των δύο ετών που προβλέπει η αιγυπτιακή νομοθεσία έχει ήδη παρέλθει για μια κατηγορία διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο ηλικιωμένος πρώην πρόεδρος. Παρ’ όλα αυτά, οι δικαστικές αρχές ανανεώνουν διαρκώς την κράτηση του Μουμπάρακ για να μπορούν να τον ανακρίνουν για άλλες υποθέσεις διαφθοράς.

Ο πρώην πρόεδρος μαζί με τους δύο γιους του, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και έξι ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας, δικάζονται για τον θάνατο 800 διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης. Στην ίδια δίκη, ο Μουμπάρακ αντιμετωπίζει πολλές ακόμη κατηγορίες για διαφθορά. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για κατάχρηση δημοσίων πόρων λόγω της συμφωνίας που συνήψε με το Ισραήλ για πώληση φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη: Αναποφάσιστη η δύση απέναντι στην αιματοχυσία

Η δίκη αυτή, που βαφτίστηκε «δίκη του αιώνα», ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουνίου του περασμένου χρόνου με την καταδίκη του Μουμπάρακ και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι σε ισόβια, ενώ οι γιοι του πρώην προέδρου αθωώθηκαν. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, ο δικηγόρος του Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι θα κάνει έφεση. Ήδη, πάντως, πολλοί ειδικοί είχαν επισημάνει ότι η τεκμηρίωση της απόφασης παρουσίαζε μεγάλες αδυναμίες. Ο δικαστής αναγνώριζε ότι δεν διέθετε ακλόνητες αποδείξεις εναντίον των κατηγορουμένων, τους έκρινε όμως ενόχους επειδή κατείχαν υψηλά αξιώματα την ώρα του θανάτου των διαδηλωτών, και κατά συνέπεια είχαν την ύστατη ευθύνη.

Το περασμένο Σάββατο έγινε η τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου και αποφασίστηκε η αναβολή της δίκης μέχρι τις 25 Αυγούστου. Ο Μουμπάρακ κρατείται στις φυλακές Τόρα, αφού πέρασε αρκετούς μήνες σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Διαβάστε ακόμη: ΕΕ: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στην Αίγυπτο

Ανεξάρτητα πάντως από το αν θα αποφυλακιστεί ή όχι ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου, παλιά στελέχη του καθεστώτος του (οι λεγόμενοι fouloul) έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα υψηλά κλιμάκια. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν στο Κάιρο, οι 11 από τους 34 υπουργούς της νέας κυβέρνησης έχουν υπηρετήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο παλιό καθεστώς. «Αυτό δεν είναι περίεργο, αφού η κυβέρνηση έχει περισσότερο τεχνοκρατικό παρά πολιτικό χαρακτήρα», σημειώνει ο πολιτειολόγος Κλεμάν Στεέρ, για τον οποίο «πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους πρώην αξιωματούχους και σ’ εκείνους που έπαιξαν πολιτικό ρόλο».

Όλα αυτά προκαλούν ανησυχίες για τη βίαιη επιστροφή της κρατικής προπαγάνδας, σε μια στιγμή μάλιστα που τα ισλαμικά κανάλια εξακολουθούν να είναι κλειστά και τα ιδιωτικά κανάλια ανταγωνίζονται στη δαιμονοποίηση του πρώην προέδρου Μόρσι και των οπαδών του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, El Pais, Liberation