Εγκαινιάζεται σήμερα ο «Μεγάλος Περίπατος»- Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, τι θα ισχύσει για το πάρκινγκ

Εγκαινιάζεται σήμερα ο «Μεγάλος Περίπατος»- Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, τι θα ισχύσει για το πάρκινγκ
Σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου για τον Μεγάλο Περίπατο. Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν για τα οχήματα.

Σήμερα ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας, από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και την οδό Ηρώδου Αττικού. Σημειώνεται πως μόνο με sms θα μπορούν να εισέρχονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης οι οδηγοί και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Ποια οχήματα θα μπορούν να εισέρχονται στους δύο δρόμους από τις 6 το πρωί της Πέμπτης:

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Οχήματα Ατόμων με Αναπηρία
  • Οχήματα προς τους χώρους στάθμευσης του Ζαππείου και του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών
  • Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς
  • Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στους χώρους του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών
  • Οχήματα τροφοδοσίας του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών
  • Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης
  • Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης περιοχής

Οδός Ηρώδου Αττικού

  • Οχήματα μονίμων κατοίκων (Μόνιμοι κάτοικοι που έχουν κάρτα στάθμευσης στη Ζώνη 1. Μόνιμοι κάτοικοι για τη χρήση ιδιωτικού χώρου στάθμευσης) -Οχήματα Ατόμων με Αναπηρία
  • Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών εντός των περιοχών -Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς
  • Οχήματα τροφοδοσίας Καταστημάτων
  • Οχήματα ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης
  • Οχήματα Δημόσιων Υπηρεσιών για τις ανάγκες της περιοχής
  • Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης
  •  Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής

Διευκρινίζεται ότι στις προαναφερόμενες περιοχές τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, ώστε να ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς αλλά και τους πεζούς.

Στη συνέχεια και βάσει του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Δημάρχου της, Κώστα Μπακογιάννη, οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στην περιοχή του Συντάγματος και της «κρίσιμης» οδού Πανεπιστημίου, του άξονα που συνδέει το κέντρο με τα Πατήσια και τα βόρεια προάστια.

Οι πιλοτικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με το ιστορικό εμπορικό τρίγωνο και τις οδούς Αθηνάς και Ερμού τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για όλες τις φάσεις των παρεμβάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα γίνονται εγκαίρως ανακοινώσεις από τον Δήμο Αθηναίων που θα απαντούν στα ερωτήματα κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας».

Ποιες αλλαγές φέρνει ο Μεγάλος Περίπατος – Τι ισχύει για μηχανάκια, αυτοκίνητα, πεζούς

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, ο «Μεγάλος Περίπατος», θα δώσει τέλος στις εικόνες με τις παρκαρισμένες μοτοσικλέτες στα πεζοδρόμια, δημιουργώντας 2.000 θέσεις στάθμευσης δικύκλων, ενώ θα αυξήσει και τις θέσεις των ταξί στις 12 πιάτσες που θα δημιουργηθούν.

«Το κέντρο ανοίγει για όλους και όχι μόνο για τα Ι.Χ. όπως γίνεται σήμερα. Ο “Μεγάλος Περίπατος” αλλάζει την Αθήνα. Βάζει τέλος στα μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια και δίνει 2.000 θέσεις στάθμευσης δικύκλων, δίνει 50.000 τ.μ. ελεύθερου χώρου και αυξάνει την ταχύτητα των διαδρομών των λεωφορείων. Επιτρέπει στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις να δουλεύουν ανεμπόδιστα. Μακριά από την άναρχη στάθμευση και το κυκλοφοριακό χάος. Εδώ ξεκινά μία επανάσταση ισορροπίας. Είναι η επανάσταση στο δικαίωμα της μετακίνησης του πεζού, του ποδηλάτη και του επιβάτη», σημείωσε με αφορμή την εκκίνηση των εργασιών ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι το κέντρο δεν πρόκειται να κλείσει σε καμία φάση του έργου.

Στις οδούς και τις λεωφόρους στις οποίες θα υπάρξουν παρεμβάσεις και περιορισμοί στην κυκλοφορία θα επιτρέπεται η διέλευση ΜΜΜ, οχημάτων μονίμων κατοίκων, οχημάτων ατόμων με αναπηρίες, ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς, οχημάτων που κινούνται από και προς τους χώρους στάθμευσης, οχημάτων εξυπηρέτησης ξενοδοχείων, ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, οχημάτων τροφοδοσίας και αποστολών εμπορικών καταστημάτων, οχημάτων ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης (σ.σ. τα οποία θα πρέπει ωστόσο να τηρούν το όριο ταχύτητας των 20 χλμ./ώρα), οχημάτων πελατών εμπορικών καταστημάτων οι οποίοι έχουν να μεταφέρουν βαριά προϊόντα, οχημάτων έκτακτης ανάγκης, οχημάτων δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζών, οχημάτων εξυπηρέτησης δικτύων οργανισμών κοινής ωφελείας.

Οι δράσεις της δημοτικής αστυνομίας

Κατά τη διάρκεια των έργων η Δημοτική Αστυνομία θα ενημερώνει τους οδηγούς για τις εναλλακτικές διαδρομές που θα μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους ή για τους κανόνες εισόδου στις οδούς με περιορισμένη κυκλοφορία.

Σημειώνεται πως αν  ο λόγος εισόδου είναι η στάθμευση σε χώρο πάρκινγκ, το όχημα μπορεί να εισέλθει και ο οδηγός πρέπει να επιδείξει το παραστατικό της στάθμευσης κατά την έξοδό του στους δημοτικούς αστυνομικούς. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξί, τα οποία θα ελέγχονται για την επιβίβαση και την αποβίβαση του πελάτη τα τελευταία πέντε λεπτά εντός της περιοχής από την οποία εξέρχεται.

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για είσοδο στις ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας λόγω ειδικών περιστάσεων, π.χ. γάμων.