Εγκρίθηκε το πρώτο «ζεστό» δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Εγκρίθηκε το πρώτο «ζεστό» δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ-Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου υπέγραψε σήμερα μια εγγύηση δανειακών πιστώσεων προς την Ουκρανία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αφού συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολεξάντρ Σλάπακ.

«Η συμφωνία αυτή, που έχει την υποστήριξη του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) και των δύο σωμάτων του κογκρέσου, αποδεικνύει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ προς μια σταθεροποιημένη Ουκρανία που θα προοδεύει προς τη δημοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λιου.

Η ουκρανική κυβέρνηση «θα έχει τα μέσα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκτήσει πρόσβαση σε χαμηλού κόστους χρηματοδότηση από την παγκόσμια αγορά κεφαλαίων και για να διευκολυνθεί η οικονομική μετάβασης της χώρας, κυρίως όσον αφορά τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Λιου υπενθύμισε εξάλλου ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουκρανία σε μια ακόμη ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ στις νέες αρχές της χώρας, ενώ χαιρέτισε «τις προόδους» του Κιέβου στην κατάρτιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

«Γρίφος» η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Τα δέκα ψέματα της Ρωσίας για την Ουκρανία