«Γρίφος» η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

«Γρίφος» η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Νέες επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια μετά τη λήξη του τελεσιγράφου για στρατιωτική επέμβαση - Ναι σε δημοψήφισμα λέει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος που θα καθορίσεο τον τύπο κράτους που θα πρέπει να αποτελεί η Ουκρανία τάσσεται ο πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, αποδεχόμενος ένα από τα βασικά αιτήματα των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Τουρτσίνοφ, που είχε απο χθες προαναγγείλει τη διεξαγωγή μιας «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας εάν οι αντάρτες δεν κατέθεταν τα όπλα τους, είπε πως είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου.

Από τη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας πρέπει να συμμετάσχουν στην εκπόνηση του συντάγματος που πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα για τον τύπο κράτους που θα είναι η Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η διάλυση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, αλλά πρόσθεσε πως η Μόσχα θέλει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης από το Κίεβο όλοι οι πολίτες της χώρας. Παράλληλα αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ότι η Ρωσία έχει μυστικούς πράκτορες που υποθάλπουν την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε πως ζητεί να δοθούν εξηγήσεις για δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν επισκέφθηκε το Κίεβο.

«Η υποκρισία υπερβαίνει τα όρια. Μπορεί κανείς να θυμηθεί ότι η βία στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, η οποία είχε αποτέλεσμα δεκάδες και δεκάδες νεκρούς, είχε χαρακτηρισθεί δημοκρατία, ενώ γίνεται λόγος για τρομοκρατία σχετικά με ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τώρα στα νοτιοανατολικά», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Επεκτείνεται η αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία
Τουλάχιστον 100 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης Χορλίβκα στην ανατολική Ουκρανία. Εικόνες βίντεο που μεταδόθηκαν από την ουκρανική τηλεόραση δείχνουν να δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε ασθενοφόρο άνθρωποι που τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης αυτής εναντίον του κεντρικού κτιρίου της αστυνομίας στην πόλη αυτή της περιοχής του Ντονέτσκ, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους.

Την ίδια ώρα, παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην έδρα της διοίκησης, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών στην πόλη Σλαβιάνσκ ένοπλοι φιλορώσοι ακτιβιστές, ενώ πουθενά στην πόλη δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις πιστές στο Κίεβο.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην οποία ανήκει το Σλαβιάνσκ, Σεργκέι Ταρούτα, ανακοίνωσε σήμερα πως «μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων βρίσκεται σε εξέλιξη στη ζώνη για να αφοπλισθούν οι συμμορίτες και να απελευθερωθούν τα κτίρια που έχουν καταλάβει».

Ωστόσο, μέχρι αυτήν την ώρα δημοσιογράφοι αναφέρουν πως δεν είναι ορατό κανένα ίχνος αυτής της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης». 

Κατά μήκος των περίπου 140 χλμ. της οδού που οδηγεί από το Ντονέτσκ στο Σλαβιάνσκ, οι φιλορώσοι εξεγερμένοι έχουν υψώσει πολλά οδοφράγματα όπου ακτιβιστές, μερικές φορές οπλισμένοι, ελέγχουν περιστασιακά τα οχήματα. Στην είσοδο του Σλαβιάνσκ, τα οδοφράγματα είναι περισσότερα. Μπροστά από την έδρα της δημοτικής διοίκησης, μια δεκαριά ένοπλοι που φορούν την ίδια στολή και έχουν πολύ επαγγελματικό ύφος, διαφέρουν στην εμφάνιση από τους ντόπιους φιλορώσους ακτιβιστές.

Στους γύρω δρόμους, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και υπόσχονται να παραμείνουν εκεί μέχρι να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: Τα δέκα ψέματα της Ρωσίας για την Ουκρανία

«Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο» λέει ο Ουκρανός πρόεδρος

Τα πρώτα θύματα και στην ανατολική Ουκρανία – Επεκτείνεται η κρίση

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» για άλλη μια φορά στην Ουκρανία