Εγώ γιατί δεν έχω μέντορα;

Εγώ γιατί δεν έχω μέντορα;

Μάλλον επειδή δε χρειάζεστε.

«Ένας άνδρας περίμενε για περισσότερο από 20 χρόνια έναν σοφό γέροντα να του πει πως θα καταφέρει τους στόχους του. Λίγο πριν τον συναντήσει, αποφάσισε πως δεν θέλει να ξέρει», λέει μια παλιά ιστορία.

Έτσι γίνεται συνήθως, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από μια καθοδήγηση ακόμη κι αν ξέρουν ήδη τις απαντήσεις. Στον επαγγελματικό τομέα μπορεί να βρει κανείς coaches, mentors, consultants και άλλους ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου. Μια από τις ειδοποιούς διαφορές είναι η διάρκεια. Η «σχέση» με έναν μέντορα μπορεί να κρατήσει χρόνια, ενώ με έναν coach έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τι θέλουν οι άνθρωποι; Αποτελέσματα γρήγορα. Κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο.

Οι λόγοι απλοί.

Η καθοδήγηση και η συμβουλευτική δε χαρίζεται, κερδίζεται.
Δεν «προσλαμβάνετε» κάποιον για να σας «δείξει» τι να κάνετε, αλλά για να σας βοηθήσει να το καταλάβετε από μόνοι σας. Πρόκειται για μια ολόκληρη διαδικασία και όχι ένα επίτευγμα. Μια διαδικασία που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τις ανάγκες, οπότε δεν υπάρχει ένας και μοναδικός «χρυσός κανόνας». Είναι επίσης σημαντικό να βρείτε τον μέντορα σας. Προσέξτε τη μαγική λέξη: Να βρείτε. Ο μέντορας ή σας δεν έρχονται κατά παραγγελία. Μη ζητάτε από κάποιον να γίνει ο μέντοράς σας, όταν θα γνωρίσετε αυτόν τον άνθρωπο από τον χώρο που σας ενδιαφέρει και σας εμπνεύσει θα καταλάβετε πως είναι αυτός.

Η διαδικασία του mentoring είναι αμφίδρομη
Δεν πρέπει να έχετε μόνο απαιτήσεις, πρέπει να έχετε να δώσετε και εσείς πράγματα. Οι περισσότεροι επιτυχημένοι επαγγελματίες, έχουν να κερδίσουν πράγματα από εσάς. Είτε πρόκειται για ενέργεια, είτε για τη «φήμη» του υποστηρικτικού επαγγελματία, είτε για νέες ιδέες από τους νεώτερους – όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Σκεφτείτε τι μπορείτε να τους προσφέρετε. Πρόσβαση σε άρθρα; Μελέτες; Σίγουρα έχετε περισσότερο χρόνο από εκείνους για να βρείτε κάτι.

It’s all about work
Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως ο άνθρωπος που είναι δίπλα σας είναι εκεί για να σας βοηθήσει στα επαγγελματικά σας. Προβλήματα σε προσωπικό επίπεδο δε θα πρέπει να «μπαίνουν» στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση. Γι αυτά τα θέματα υπάρχουν άλλοι ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλύσετε τόσο λάθη του παρελθόντος, όσο και την παρούσα κατάσταση. Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνουν χρόνο από τις συνεδρίες σας, ο χρόνος είναι πολύτιμος και έχει ως στόχο την επαγγελματική σας εξέλιξη.

Γιατί είναι, όμως, σημαντικό να έχουμε έναν μέντορα δίπλα μας;
Ο μέντορας μπορεί εύκολα να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνου για την επίτευξη των πρώτων βημάτων σας στη καμπύλη μάθησης ( πρόκειται για τη γραφική αναπαράσταση του μέσου ρυθμού μάθησης κάτι καινούργιου) αφού έχει περάσει από εκεί, να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέες εμπειρίες, να σας κάνει να βλέπετε με πιο «ανοιχτό μυαλό» κάποια πράγματα, να σας συμβουλέψει για το πώς να παρουσιάσετε πιο σωστά τον εαυτό σας, να σας καθοδηγήσει ώστε να θέσετε και να επιτύχετε μακροπρόθεσμους στόχους, να εμπλουτίσει τον κύκλο γνωριμιών σας και να σας δώσει απαραίτητες πληροφορίες για τον χώρο που σας ενδιαφέρει (αξίζει να σημειωθεί πως συνήθως ο μέντορας προέρχεται από τον ίδιο χώρο με τον mentee, κάτι που δεν είναι απαραίτητο στη διαδικασία του coaching).

Το mentoring δε πρόκειται απλά για μια «έξυπνη λύση», αλλά για μια «αποδεδειγμένα καλή κίνηση». Έρευνες έχουν δείξει πως εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν καθοδήγηση προήχθησαν πέντε φορές πιο γρήγορα σε υψηλότερες θέσεις, επίσης οι περισσότεροι που συμμετείχαν σε τέτοιες διαδικασίες εμπνεύστηκαν σε τέτοιο βαθμό που πέτυχαν πολύ γρηγορότερα τους στόχους τους. Από την άλλοι οι ίδιοι οι μέντορες κερδίζουν από την επαφή αυτή, αφού παίζει βασικό ρόλο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Μη ξεχνάτε πως ότι και αν σας που οι μέντορες και οι σύμβουλοι, αν δεν αποφασίσετε εσείς να αλλάξετε τη ζωή σας δε θα το κάνει κάποιος άλλος για εσάς. Γιατί στο τέλος δεν είναι πως «δεν σας καταλαβαίνουν οι άλλοι», είναι πως δεν έχετε καταλάβει ακόμα εσείς τον ίδιο σας τον εαυτό.

Και τώρα που ξέρετε τι μπορείτε να πετύχετε και τι πρέπει να προσφέρετε. Δώστε προσοχή: ένας μέντορας μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά δεν είναι απαραίτητος. Ένας μέτριος επαγγελματίας πάνω στον οποίο γαντζωθήκατε για να σας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του μπορεί να αποβεί μοιραίος για την σταδιοδρομία σας. Κοινώς ένας μέτριος μέντορας, είναι χειρότερος από τον «ανύπαρκτο μέντορα».

«Ανοίξτε» τα αυτιά σας
Ο μέντορας δεν είναι ανάγκη να είναι φυσικό πρόσωπο. Μπορεί να είναι ένα περιοδικό, μια σειρά άρθρων ή ακόμα και ένα βιβλίο. Τα social media σας έχουν δώσει ένα δυνατό όπλο στα χέρια σας: έχουν μειώσει την απόσταση με τους «ήρωες» σας. Σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να προσεγγίσετε κάποιον χωρίς την βοήθεια τρίτων.

Δεν υπάρχουν κανόνες
Όπως είπαμε και νωρίτερα, δεν υπάρχει ένας «χρυσός κανόνας». Ο μέντοράς σας μπορεί να πέτυχε στον τομέα του, αλλά πρέπει να συνυπολογίσετε και άλλους παράγοντες – όπως η τύχη, η εργατικότητα κλπ. Κάτι που μπορεί να είχε αποτέλεσμα σε εκείνον, μπορεί να μη δουλεύει για εσάς. «Μην αντιγράφετε» όσα σας λένε, αλλά προσαρμόστε τα σε εσάς.