Είναι «φούσκα» η φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη; – Η «απάντηση» των 572 δισ. δολαρίων

Είναι «φούσκα» η φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη; – Η «απάντηση» των 572 δισ. δολαρίων
Photo: pixabay.com
Εν μέσω της ραγδαίας ανόδου που έχουν σημειώσει οι μετοχές του τεχνολογικού «Magnificent Seven» στις ΗΠΑ.

Οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως διχάζονται ως προς το αν οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σήμερα σε μια «φούσκα» αναφορικά με την επενδυτική φρενίτιδα που επικρατεί για την τεχνητή νοημοσύνη.

Μια «δεξαμενή» 226 διαχειριστών κεφαλαίων με 572 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ήταν σχεδόν εξίσου διχασμένη ως προς το αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια «φούσκα» τεχνητής νοημοσύνης, με το 40% να λέει ότι βρισκόμαστε και το 45% ότι δεν βρισκόμαστε, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Bank of America.

Οι ίδιοι διαχειριστές κεφαλαίων επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στις μετοχές που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από την «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης, όπως δείχνει η έρευνα.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω της ραγδαίας ανόδου που έχουν σημειώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μετοχές του τεχνολογικού «Magnificent Seven» στις ΗΠΑ (Nvidia, Meta, Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet και Tesla).

Οι υπόλοιποι κίνδυνοι

Οι απόψεις των διαχειριστών κεφαλαίων ήταν πιο παρόμοιες όσον αφορά τα μακροοικονομικά, με το 84% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται μέσα στο επόμενο έτος και τα δύο τρίτα να δηλώνουν ότι θεωρούν «απίθανη» μια ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αντίθετα, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει μια «ήπια προσγείωση», κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να σταματήσουν τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσουν ύφεση.

Μόλις το 11% δήλωσε ότι αναμένει μια «σκληρή προσγείωση», από 30% τον Οκτώβριο του 2023.

Το υπόλοιπο 23% αναμένει μια κατάσταση «μη προσγείωσης» κατά την οποία η οικονομία θα συνεχίσει να υπερθερμαίνεται, ενώ τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες.

Τον περασμένο Οκτώβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 5%, μετέδωσε το MarketWatch.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους διαχειριστές κεφαλαίων στην πιο ανοδική στάση που έχει παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2022, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αναμένουν πλέον ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του δείκτη S&P 500 SPX.

Οι επενδυτές θέλουν τώρα οι εταιρείες να αρχίσουν να επιστρέφουν μετρητά στους μετόχους σε υψηλότερα ποσοστά από ό,τι οποιαδήποτε άλλη φορά από τον Ιούλιο του 2015, με το 25% των ερωτηθέντων να ζητούν περισσότερες επιστροφές στους μετόχους μέσω επαναγοράς μετοχών, μερισμάτων και συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Όσον αφορά τους κινδύνους, η αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή πηγή ενός πιστωτικού γεγονότος, με το 42% να την επισημαίνει ως τον υψηλότερο κίνδυνο. Ένα επιπλέον 20% επισήμανε τον σκιώδη τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, ενώ το 14% επισήμανε την αγορά ακινήτων της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: