Έκαναν «φτερά» 30,6 δισ. ευρώ από τις τράπεζες σε πέντε μήνες

Έκαναν «φτερά» 30,6 δισ. ευρώ από τις τράπεζες σε πέντε μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι απώλειες καταθέσεων μόνο τον Απρίλιο έφτασαν τα 4,9 δισ. ευρώ.

Στα 30,6 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκροές καταθέσεων από το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Οι απώλειες καταθέσεων μόνο τον Απρίλιο έφτασαν τα 4,9 δισ. ευρώ, συρρικνώνοντας τα υπόλοιπα στις Ελληνικές τράπεζες στα 133,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εκροές συνεχίστηκαν και όλο το Μάιο, με αποτέλεσμα το σημερινό επίπεδο των καταθέσεων να έχει υποχωρήσει κάτω από τα 130 δισ. ευρώ.

Το επίπεδο των καταθέσεων έχει συρρικνωθεί πλέον σε αυτό του 2004, δηλαδή περίπου δέκα χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από τα 4,9 δισ. ευρώ που χάθηκαν τον Απρίλιο, τα 3,5 δισ. ευρώ είναι οι εκροές καταθέσεων από τα νοικοκυριά, τα οποία εν μέσω της παρατεταμένης αβεβαιότητας αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες.

Οι εκροές συνεχίζονται και σήμερα με ρυθμούς 100, 200 ή ακόμα και 500 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Συνολικά μαζί με τα ρευστά διαθέσιμα της Γενικής κυβέρνησης στις τράπεζες, οι καταθέσεις μειώθηκαν στο τέλος Απριλίου στα 142,7 δισ. ευρώ από τα 149 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 177,8 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2014, ανεβάζοντας τις απώλειες στα 35,1 δισ. ευρώ. Η μείωση των καταθέσεων από τη Γενική κυβέρνηση είναι κεφάλαια που αποσύρονται από τις εμπορικές τράπεζες και κατατίθενται στο κεντρικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου, που διαχειρίζονται πλέον κεντρικά από την κυβέρνηση.