Εκατό βουλευτές της Μέρκελ αντίθετοι σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Εκατό βουλευτές της Μέρκελ αντίθετοι σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα
German Chancellor and head of the Christian Democratic Union (CDU) Angela Merkel delivers a speech during a ceremony to mark the 70th anniversary of the foundation of the CDU in Berlin, Germany, June 29, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch - RTX1I8FF

«Οι Έλληνες είχαν το δικαίωμα να πουν όχι στο δημοψήφισμα, το ίδιο δικαίωμα έχουμε κι εμείς!»

Στη συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα προχωρούν περισσότεροι από εκατό βουλευτές του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Γερμανίδα καγκελάριος να έρθει αντιμέτωπη με τους ίδιους τους βουλευτές του κόμματός της, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Άρθρο των Times επισημαίνει επίσης πως αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις, «δένοντας» τα χέρια της Γερμανίδας καγκελαρίου και αναγκάζοντάς την να τηρήσει την σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα- ιδίως στο ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που διαφωνούν στην χορήγηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. Ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης δήλωσε πως: «Οι Έλληνες είχαν το δικαίωμα να πουν «όχι» στο δημοψήφισμα, και τώρα έχουμε εμείς το δικαίωμα να πούμε όχι». Ο βουλευτής του CDU, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, επισήμανε: «Ένα νέο πακέτο βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα».

Και εντός του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών ακούγονται τέτοιες φωνές. Ο επικεφαλής του κόμματος και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «ως πολύ αφελή» την απόφαση που ελήφθη πριν από 15 χρόνια για την εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης δεν λειτούργησαν.