Έκκληση Πατούλη για να μην χρεωκοπήσουν κι άλλοι δήμοι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά το κρούσμα στο δήμο Αχαρνών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Οικονομική και αναπτυξιακή υποστήριξη, ώστε να σταματήσει η χρεοκοπία δήμων, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Με αφορμή την είσοδο του δήμου Αχαρνών στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, ο κ. Πατούλης με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, επισημαίνει ότι «οι τεράστιες οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (…) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια πολλούς από τους δήμους σε οικονομική κατάρρευση».

Υπογραμμίζει ακόμη, ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δήμων που θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγιάνσης. Η συνέπεια αυτή θα έχει τεράστια επίπτωση, τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες όσο και ως προς τους εργαζόμενους των δήμων».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η αύξηση του αριθμού των δήμων που θα μπουν στο πρόγραμμα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο αποθεματικό του λογαριασμού εξυγίανσης, ο οποίος στην παρούσα φάση διαθέτει μόλις 85 εκατ. ευρώ. Ο λογαριασμός χρηματοδοτείται από το 4% της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων και ζητά να συνεισφέρει η κυβέρνηση, με ισόποσο κονδύλι, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να υποστηριχθούν οικονομικά οι δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης».