Έκκληση Πατούλη: «Να μην έχουμε δεύτερη Εύβοια» στα Βίλια»

Έκκληση Πατούλη: «Να μην έχουμε δεύτερη Εύβοια» στα Βίλια»
(Ξένη δημοσίευση) Στα μέτωπα της φωτιάς σε Κερατέα και Βίλια, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής έδωσε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, συνεπικουρώντας και συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής, ακολουθώντας σχετικές οδηγίες της. Στα μέτωπα της φωτιάς βρισκόταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ο οποίος ενημερωνόταν συνεχώς για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Τρίτη 17 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ /STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρέπει εδώ, επειγόντως, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να μην έχουμε μία δεύτερη Εύβοια μέσα στην Αττική». Αυτό δήλωσε ο Γιάννης Πρωτούλης, που βρέθηκε σήμερα στα Βίλια, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ. Ταυτοχρόνως, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής, κατήγγειλε παντελή έλλειψη μέσων υποδομής για την προστασία της περιοχής, παντελή έλλειψη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Αναλυτικά, ο Γιάννης Πρωτούλης, αφού ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο για την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς και τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για μια πολύ καταστροφική πυρκαγιά. Επί της ουσίας μιλάμε για έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, στο όρος Πατέρα, μια έκταση παρθένου πευκοδάσους, η οποία είχε αναγεννηθεί μετά τις πυρκαγιές του 1996.

Αλλά αυτό που βλέπουμε όλοι δια γυμνού οφθαλμού -και μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας- είναι ότι μιλάμε για την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε μέσου υποδομής για την προστασία μιας ολόκληρης περιοχής, παντελή έλλειψη δασικών δρόμων, παντελή έλλειψη αντιπυρικών ζωνών.

Εδώ οι κάτοικοι, οι εθελοντές, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσπαθήσουν να κρατήσουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους. Τα εναέρια μέσα πετάνε, αλλά βλέπετε εκεί που είναι η πυρκαγιά δεν μπορεί να προσεγγίσει κανένα επίγειο τμήμα.

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής. Τον Μάιο κάηκαν τα Γεράνεια Όρη, κάηκε δηλαδή η απέναντι πλευρά», υπενθύμισε ο Γιάννης Πρωτούλης που πρόσθεσε:

«Τον Αύγουστο καίγεται και το τελευταίο κομμάτι της Δυτικής Αττικής. Μιλάμε για πάνω από 40.000 στρέμματα, αυτή τη στιγμή, καμένα και η φωτιά, βλέπετε, συνεχίζεται με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Λοιπόν, πρέπει εδώ, επειγόντως, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να μην έχουμε μία δεύτερη Εύβοια μέσα στην Αττική».

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμη ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ, ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟΑ και ο Δημήτρης Ανδριάς, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».