Έκκληση ΠΟΥ: Να προσφερθούν εμβόλια στις φτωχότερες χώρες- Σκανδαλώδης ανισότητα στον διαμοιρασμό

Έκκληση ΠΟΥ: Να προσφερθούν εμβόλια στις φτωχότερες χώρες- Σκανδαλώδης ανισότητα στον διαμοιρασμό
epa09097508 Medical staff member prepares shots of the Janssen (Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson) vaccine against Covid-19 during a vaccination operation organized by St. John's Well Child and Family Center in Los Angeles, California, USA, 25 March 2021. St. John's Well Child and Family Center, the Los Angeles County Federation of Labor and immigrant rights groups organized a press conference prior to the vaccination operation to call for immigrants, including undocumented people, to be prioritized in the COVID-19 vaccine rollout. About 400 immigrant community members will be receiving their COVID-19 vaccines throughout the day at the site. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ετήσια διάσκεψη του ΠΟΥ, ο επικεφαλής του οργανισμού έκανε έκκληση σε χώρες και φαρμακοβιομηχανίες να φροντίσουν ώστε να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Από την αρχή της ανακάλυψης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ο ΠΟΥ επεσήμανε την αναγκαιότητα τα εμβόλια να είναι προσβάσιμα σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας τόσο για λόγους βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όσο και για υγειονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει υπεύθυνοι του ΠΟΥ ο ιός μεταδίδεται χωρίς να τον σταματάνε τα σύνορα και την ίδια στιγμή όσο μεταδίδεται μεταλλάσσεται κάτι που μπορεί να κάνει τα εμβόλια αναποτελεσματικά στην πάροδο του χρόνου. Γι αυτόν τον λόγο έχει υπογραμμίσει πολλές φορές πως οι εμβολιασμοί χρειάζεται να προχωρήσουν σε όλον τον πλανήτη, κάτι που δεν συμβαίνει.

Έτσι κατά την ετήσια διάσκεψη των χωρών μελών του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ  απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη – μέλη να υποστηρίξουν μαζικά πρωτοβουλίες, προκειμένου να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού όλων των χωρών παγκοσμίως έως τον Σεπτέμβριο, και το 30% έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για «σκανδαλώδη ανισότητα» στον διαμοιρασμό των εμβολίων, η οποία, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα να μην υποχωρεί η πανδημία.

Όπως είπε, «πάνω από το 75% όλων των εμβολίων έχουν χορηγηθεί μόνο σε 10 χώρες».

Ο Τέντρος κάλεσε επίσης τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων να δώσουν στον COVAX το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε ό,τι αφορά νέους όγκους εμβολίων, ή να υποσχεθούν το 50% των όγκων τους στον COVAX φέτος.

Νωρίτερα, σε δραματικούς τόνους, είχε μιλήσει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως ο κόσμος βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον της covid-19, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα πέρα από την αλληλεγγύη, να εισέλθει «σε μια οικονομία πολέμου» για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά. Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί. Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.