Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην «πουληθεί» για μια «χούφτα δολάρια» από τον Ερντογάν

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην «πουληθεί» για μια «χούφτα δολάρια» από τον Ερντογάν
epa05912781 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during a rally after referendum victory, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 17 April 2017. Media reports Turkish President Erdogan won a narrow lead of the 'Yes' vote in unofficial results, 17 April 2017. The proposed reform, passed by Turkish parliament on 21 January, would change the country's parliamentarian system of governance into a presidential one, which the opposition denounced as giving more power to Turkish President Erdogan. EPA/TUMAY BERKIN

Την ελπίδα ο κόσμος να «δώσει ένα καλό μάθημα» στις ΗΠΑ εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας ενόψει της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ.

Η Τουρκία απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην «πουληθεί» για μια «χούφτα δολάρια» αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ σε όσα κράτη τολμήσουν να ψηφίσουν στον ΟΗΕ κατά της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Καλώ ολόκληρο τον κόσμο: μην ξεπουλήσετε τη (δημοκρατική) βούλησή σας για μια χούφτα δολάρια. Τα δολάρια θα επιστρέψουν, όμως μια βούληση που έχει εξαγορασθεί ποτέ δεν θα επιστρέψει», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επί του ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Χθες Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διακόψει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης. «Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας, θα εξοικονομήσουμε πολλά (χρήματα), μας είναι αδιάφορο» είπε ο μεγιστάνας.

«Σήμερα, το “λίκνο της δημοκρατίας” αναζητεί πρόθυμους που θα πουληθούν για τα δολάρια. Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε τη δημοκρατική βούληση της Τουρκίας έναντι δολαρίων. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη», επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η ευχή μου είναι ότι (οι ΗΠΑ) δεν θα πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Αναμένω ο κόσμος να δώσει ένα καλό μάθημα στην Αμερική, αυτό ελπίζω» συνέχε ο Ερντογάν.