Η εκκωφαντική πτώση μιας επιχειρηματικής δυναστείας

Η εκκωφαντική πτώση μιας επιχειρηματικής δυναστείας

Η αξίας πολλών δισεκατομμυρίων κατάρρευση του πορτογαλικού οίκου των Εσπίριτο Σάντο.

Στις 9 Ιουνίου, ο πατριάρχης της οικογένειας Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σαλγκάδο έκανε την ύστατη προσπάθεια να σώσει την 150 ετών εταιρική δυναστεία της Πορτογαλίας, η οποία βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης.

Ο Σαλγκάδο απέστειλε δύο επιστολές στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία είχε αγοράσει ομόλογα αξίας 365 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου της οικογένειας.

Η εταιρεία αντιμετώπιζε χρηματοοικονομικά προβλήματα, αλλά οι επιστολές, όπως αναφέρει το Reuters, έδιναν εγγυήσεις στους Βενεζουελάνους ότι η επένδυσή τους ήταν ασφαλής.

Οι επιστολές ήταν γραμμένες εκ μέρους της Banco Espirito Santo, μιας μεγάλης τράπεζας υπό τον έλεγχο της οικογένειας. Συνυπογράφονταν από τον Σαλγκάδο, ο οποίος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και επικεφαλής της οικογενειακής εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Υπήρχαν προβλήματα, όμως. Υποσχόμενες ότι η τράπεζα θα υποστήριζε το χρέος της εταιρείας, οι επιστολές αγνόησαν μία οδηγία της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας σύμφωνα με την οποία ο Σαλγκάδο θα έπρεπε να σταματήσει να μπλέκει τις υποθέσεις της τράπεζας με τις δραστηριότητες της οικογενειακής του επιχείρησης.

Την επόμενη εβδομάδα, υπό την πίεση των ρυθμιστικών αρχών, ο Σαλγκάδο παραιτήθηκε. Εντός ενός μηνός, η εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Espirito Santo International έκανε αίτηση πτώχευσης, υπό το βάρος του χρέους ύψους 6,84 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Τον Αύγουστο, η τράπεζα Banco Espirito Santo διασώθηκε από το πορτογαλικό κράτος, αφότου παρουσίασε ζημιές ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο επιστολές είναι ένα κρίσιμο σκέλος της έρευνας για την πτώση μιας από τις μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις της Ευρώπης. Οι Πορτογάλοι εισαγγελείς εξετάζουν όλα τα στοιχεία για να αποφασίσουν κατά πόσο υπήρξαν παράνομες δραστηριότητες πίσω από την πτώση της αυτοκρατορίας των Εσπίριτο Σάντο.

Μέχρι τώρα, μέτοχοι και επενδυτές στις οικογενειακές επιχειρήσεις και στην τράπεζα έχουν χάσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας αυτή την περίπτωση μια από τις μεγαλύτερες εταιρικές καταρρεύσεις στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Οι επιστολές, καθώς και άλλα στοιχεία και έγγραφα, δείχνουν πώς ο Σαλγκάδο, ο 70χρονος πατριάρχης της αυτοκρατορίας των Εσπίριτο Σάντο, διοικούσε ανενόχλητος διαπλέκοντας τα συμφέροντα της τράπεζας με εκείνα της οικογένειάς του – ή ακόμα και της χώρας του.

Εξάλλου, την περίοδο που ο Σαλγκάδο υπέγραψε τις επιστολές προς την εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, αναζητούσε δημόσιους πόρους για να σώσει την οικογενειακή του αυτοκρατορία ισχυριζόμενος ότι αυτή η διάσωση θα ήταν σημαντική για την Πορτογαλία.

Άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον Σαλγκάδο δήλωσε ανώνυμα ότι ο Σαλγκάδο είχε ζητήσει από τις πορτογαλικές αρχές να τον βοηθήσουν να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση το 2013. Η κατάρρευση της τράπεζας, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Η κατάρρευση φωτίζει και τα ρυθμιστικά κενά που υπήρξαν μεταξύ Πορτογαλίας και Λουξεμβούργου – οι οικογενειακές εταιρείες των Εσπίριτο Σάντο ήταν εγγεγραμμένες στο Λουξεμβούργο, ενώ η τράπεζα Banco Espirito Santo ήταν εγγεγραμμένη στη Λισσαβώνα. Οι πληροφορίες που αντάλλασαν οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών ήταν ελάχιστες, και άρα στάθηκε αδύνατη η ταχεία αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης.

Επίσης, αν και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Πορτογαλίας γνώριζαν από τον Γενάρη σχετικά με τα βαθιά οικονομικά προβλήματα της Espirito Santo International, της οικογενειακής εταιρείας holding, η εταιρεία αυτή συνέχισε να δανείζεται με τρομακτικούς ρυθμούς τους μήνες που ακολούθησαν, επιβαρύνοντας έτσι την τράπεζα.

Όπως κατέθεσε ο επικεφαλής εποπτείας της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας Κάρλος Ταβάρες σε μια επιτροπή του πορτογαλικού κοινοβουλίου, οι ρυθμιστικές αρχές είχαν εξετάσει τις εταιρείες του ομίλου Espirito Santo πολλές φορές και είχαν ειδοποιήσει τους εισαγγελείς αφότου εντόπισαν μη ορθές πρακτικές, όπως εσωτερική πληροφόρηση, εξαπάτηση, και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Ο γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας δηλώνει τώρα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ποικίλες έρευνες σχετικά με την εταιρική αυτοκρατορία Espirito Santo, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Ο Αντόνιο Ρόλνταν, αναλυτής στο Eurasia Group στο Λονδίνο, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κανόνισε το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων Ευρώ με το πορτογαλικό κράτος το 2011, θα έπρεπε να είχαν εντοπίσει προβλήματα πολύ πιο νωρίς.

«Υποτίθεται ότι η Πορτογαλία ήταν υπό στενή επιτήρηση από τους διεθνείς οργανισμούς», παρατήρησε με νόημα.

Διαβάστε ακόμη: 

To σχέδιο διάσωσης της Banco Espírito Santo